A megfelelő protézis kiválasztásának szempontjai

megfelelő protézis

Rendelőnkben jelenleg háromféle anyagból készítünk kivehető teljes és részleges fogsorokat. A hagyományos akrilát protézisek mellett ma már a modern, rugalmas Vertex ThermoSens és a Valplast fogpótlások is elérhetők, ez a széles „kínálat” pedig okozhat némi fejtörést a választásnál. A bőség zavara, mondhatnánk, hiszen gyakran tényleg nem egyszerű eldönteni, hogy melyik lenne a leginkább megfelelő protézis.

Az előzetes konzultáció sok kérdésre választ ad

Az előzetes konzultáció nem egy csodaszer, és talán kissé már unalmas is, de a fogászati kezelések elképzelhetetlenek nélküle. Legyen az fogszabályozás, esztétikus kerámia héj készítése, vagy kivehető fogsor, mindenképpen szükség van rá. Hiszen nekünk tudnunk kell, hogy mik a pácienseink elvárásai, anyagi keretei stb., nekik pedig tisztában kell lenniük az előttük álló lehetőségekkel.

A konzultáció során valamennyi felmerülő kérdést tisztázunk, és ezek alapján kerül sor egyrészt a fogsor anyagának kiválasztására, másrészt a megfelelő protézis elkészítésére. Hogy miért? Azért, mert egyáltalán nem mindegy, hogy mióta fogatlan a páciens. Mint ahogy az sem, hogy viselt-e már korábban kivehető fogpótlást, vagy ez lesz az első.

A megfelelő protézis kiválasztásához átfogó egészségügyi vizsgálatra is szükség van

A szájüreg állapota ugyancsak fontos szempont akár vannak még saját fogak, akár nincsenek. Ha vannak, akkor az teljesen más helyzetet teremt, hiszen amennyiben elég erősek, készíthető rájuk részleges kivehető fogsor, ami sokkal nagyobb stabilitást biztosít. Viszont ha már egyetlen saját fog sincs, akkor az anyagokat tekintve van mozgástér, amiből jelenleg a fentebb említett három opció áll a rendelkezésre.

A fogsor készítését megelőző vizsgálat még egy szempontból fontos: ezzel kiszűrhetők a szájüregi daganatok is, amik a tumoros megbetegedések körülbelül két százalékát teszik ki hazánkban. A megfelelő kezeléssel ezek a tünetek jól gyógyíthatók, de ha elhanyagolják, komolyabb problémákat is okozhatnak.

Az állapotfelmérés során a még meglévő fogakat is tüzetesen megvizsgáljuk. Itt a kérdés alapvetően az, hogy megtarthatók-e ezek a fogak, vagy annyira rossz állapotban vannak, hogy el kell távolítani őket. Ez a lépés meghatározó, hiszen ettől függ, hogy készülhet-e rögzített kivehető fogsor, vagy a teljes kivehető protézis lesz a megoldás.

Itt jegyeznénk meg, hogy rögzített kivehető fogpótlás természetesen teljes fogatlanság esetén is készíthető. Ez az úgynevezett stégprotézis, amihez állkapcsonként kettő-négy implantátum beültetésére van szükség a frontfogak helyére, majd ezekre kerül egy speciális felépítmény, ami a fogsor stabilitását biztosítja majd.

Milyen anyagból készüljön a megfelelő protézis?

A megfelelő protézis elkészítése során az egyik sarkalatos pont a fogsor anyagának kiválasztása. A hagyományos, keményebb akrilát mellett több lehetőséget is kínálunk azok számára, akik tartanak a fogsor megszokásától. Illetve annak nehézségeitől. Az ezekből a rugalmas anyagokból (Valplast, Vertex) készült fogsorral azoknak is érdemes megpróbálkozniuk, akik egyébként hányingeresek, ezért fenntartásaik vannak a protézisekkel szemben.

A rugalmas anyagok ugyanis sokkal jobban idomulnak az ínyhez, emellett a belőlük készült fogpótlások sokkal vékonyabbak, valamint könnyebbek, ezért nem „töltik ki” annyira a szájüreget. Ami azt is jelenti egyben, hogy kevésbé váltanak ki kellemetlen ingereket a viselőjükben. A jobb tapadásuknak köszönhetően pedig stabilabbak, így nagyobb önbizalmat adnak.

Azonban a klasszikus akrilát protézisektől sem szabad tartani. Az utóbbi években ugyanis az anyagok is sokat fejlődtek, illetve a fogtechnikai eljárások és eszközök is, ennek eredményeképpen pedig egy ma készített fogsor már távolról sem az, mint amit a nagyszüleink használtak. Ráadásul az ár/érték arányuk ezeknek a fogpótlásoknak a legjobb, ami szintén döntő érv lehet mellettük.

A lényeg tehát az, hogy mindig a páciens adottságainak leginkább megfelelő protézis készüljön el, ahol az esztétikum legalább olyan fontos szempont, mint a kényelmes hordás!

Scroll to Top