Fémes íz a szájban: okok és megszüntetés

Fémes íz a szájban több ok miatt is kialakulhat. Kiválthatja a fémkerámia koronák és hidak viselése, jelentkezhet egyes gyógyszerek mellékhatásaként, de a terhesség korai jele is lehet. Míg egyes okok egy kis odafigyeléssel megszüntethetők, addig, ha hosszabb ideig nem múlik el az állapot, mindenképpen orvoshoz kell fordulni a problémával.

De lássuk, hogy mi válthatja ki a fémes szájízt, és mit lehet tenni a megszüntetése érdekében.

Mitől alakulhat ki fémes íz a szájban?

A fémes íz a szájban – mint ahogy a bevezetőben megjegyeztük – számos tényező miatt kialakulhat. Többek között az alábbi okok állhatnak a háttérben:

  • Fémkerámia koronák és hidak: mivel a fém vezeti az elektromosságot, ezért az ilyen vázra készült fogpótlások esetén előfordulhat, hogy a páciens fémes ízt érez a szájában. Ezért is javasoljuk inkább a cirkon koronát, aminél ez a probléma nem jelentkezik majd.
  • Túlzott kávéfogyasztás: a fémes íz a szájban a túlzott kávéfogyasztás miatt is kialakulhat, igaz, ehhez nagyon sok feketét kell inni, és csak igen ritkán fordul elő.
  • Bizonyos gyógyszerek szedése: egész sor olyan orvosság létezik az antidepresszánsoktól a csontritkulásra felírt gyógyszerekig, amik mellékhatásaként a fémes szájíz megjelenhet.
  • Cinkhiány: becslések szerint a cinkhiány a népesség nagyjából 17 %-át érinti, míg a 60 évesnél idősebb felnőttek esetén ez az arány 35-45%.
  • Rossz szájhigiénia: a nem megfelelő szájápolás sok probléma mellett a fémes szájízért is felelős lehet.
  • Ételallergia, emésztési zavar, reflux: a felsorolt betegségek ugyancsak okozhatják a fémes szájízt. Megfigyelték többek között, hogy ha a csonthéjasok vagy tengeri kagyló fogyasztása után ízérzészavar lép fel, az valószínűleg az allergia jele.

Fémes íz a szájban: hogyan szüntethető meg?

A fémes szájíz a legtöbb esetben a kiváltó ok meghatározása és megszüntetése után magától elmúlik. Ha a rossz szájhigiénián javít a páciens, vagy emésztési zavar esetén változtat a táplálkozási szokásain, akkor azzal a probléma orvosolható. Ha egy gyógyszer a kiváltó ok, akkor az adott pirulát kell lecserélni, ha pedig a kávé a ludas, akkor nem árt csökkenteni a fogyasztást. És végül a fémkerámia koronákat érdemes cirkonra cserélni!

Ha azonban a fémes szájíz hosszabb ideje fennáll, és semmilyen próbálkozásra nem akar elmúlni, akkor fel kell vele keresni egy szakembert.

Scroll to Top