Ezért fontos a fogászati ellenőrzés

A fogászati ellenőrzés fontosságáról rengeteget beszélünk, és nem véletlenül. Mert igaz, hogy ma már rengeteg fogászati probléma és betegség kezelésére nyújtanak lehetőséget a modern eljárások, eszközök, illetve anyagok, a fogak megóvásának leghatékonyabb módja mégis a megelőzés.
A megelőzés mindig több lépésből áll, aminek részét képezi a megfelelő szájhigiénia, a helyes táplálkozás, és természetesen a rendszeres fogászati ellenőrzés is.

Nem fáj a fogam, biztosan nincs vele semmi baj…

Ez az egyik olyan tévhit, ami sokak körében erősen tartja magát. Pedig az, hogy nem fáj (még) a fogad, egyáltalán nem jelenti azt, hogy minden rendben van vele. Gondolj arra, hogyan kezdődik a fogszuvasodás: nem hirtelen jelenik meg rajta egy hatalmas lyuk, hanem szép fokozatosan alakul ki. A fogfájás pedig azt jelzi, hogy igen súlyos a helyzet, és ha eddig nem mentél fogorvoshoz, akkor ezen a ponton már muszáj lesz.
Ezt az állapotot azonban mindenképpen érdemes lenne elkerülnöd, hiszen meglehet, hogy kicsúszol az időből, és már nem lehet megmenteni a beteg fogat, vagy nagyon komoly beavatkozásokra lesz szükség hozzá.

Nincs mitől félni a fogászati ellenőrzés során

A fogászati ellenőrzés nem fájdalmas, ezért nincs is mitől félned. Ráadásul ha nem hagysz ki egy kontrollt sem, akkor valószínűleg semmilyen nagyobb kezelésre nem lesz szükséged, egy érzéstelenítő szurit pedig minden további nélkül el lehet viselni.
Ha mégis tartasz a fogorvostól, ami egyébként egy létező, és sokakat érintő pszichés tünet, akkor arra is léteznek praktikák, hogy ezt a félelmet legyőzd.

Mit történik a fogászati ellenőrzés során?

A fogászati ellenőrzés során az alábbiakra kell felkészülnöd:

  1. Fizikális vizsgálatra, amikor az orvos belenéz a szádba. Előfordulhat, hogy az ezt a célt szolgáló szondával „megkapargat” egy-egy fogat, hogy lássa, minden rendben van-e vele.
  2. Röntgenfelvételre, ami azért szükséges, hogy az is láthatóvá váljon, mi történik az ínyed alatt.
  3. Tanácsadásra, valamint a vizsgálatok eredményének függvényében a szükséges kezelések ismertetésére.

Nem is hangzik olyan vészesen, ugye?

Scroll to Top