Hogyan lehet elűzni a fogorvossal szembeni félelemet?

A fogorvosi rendelő sokak számára olyan, mint a modern kori inkvizíció. Azok a fura műszerek, a kampós kis szondák, a fúró idegtépő hangja, hogy az injekciós tűről már ne is beszéljünk.

Tény, hogy ez leírva sem hangzik jó, hát még ha fel kell keresnünk a rendelőt, ahol testközelből találkozhatunk ezekkel az eszközökkel. Nem csoda, ha sokan tartanak a fogorvostól, és inkább szenvednek a fájdalomtól, minthogy kezeltessék magukat.

Miért félünk a fogorvostól?

A legtöbb ember félelme a fogorvostól inkább egy – vagy több – rossz gyerekkori élményből táplálkozik. Bár a tudomány számontartja az úgynevezett odontofóbiát, azaz a fogorvostól, fogászattól való kóros félelmet, szerencsére sokaknál csupán egyszerű „paráról” van szó.

Persze, ők is addig húzzák a fogorvosnál tett látogatásokat, amíg lehet, de nem patológiás esetek, vagyis pár egyszerű trükkel le tudják győzni ezt a félelmet.

Így győzhetjük le a fogorvostól való félelmet

1. Ne görcsöljünk rá! Sokan, miután időpontot kérnek a fogorvoshoz, a vizsgálatig hátralévő időt idegeskedéssel töltik. Már jó előre arról győzködik magukat, hogy biztos fájni fog a beavatkozás, így nem csoda, ha a végén tényleg kellemetlen lesz számukra a látogatás. Ha lehet, ne is gondoljunk rá addig, amíg be nem lépünk a rendelőbe!

2. Válasszunk szimpatikus orvost! Talán gyerekkorunkban éppen a szigorú, soha nem mosolygó orvos okozta számunkra a traumát, és valójában tőle félünk, nem a vizsgálattól. Mivel életünk folyamán jó néhány fogászati beavatkozásra lesz majd szükségünk, keressük meg azt a szakembert, akihez szívesen járunk. Önmagában már ez sokat segíthet a félelmünk legyőzésében.

3. Beszéljünk a félelmünkről! Az, ha magunkban tartjuk az érzéseinket, egyáltalán nem segít. Éppen ezért érdemes őszintén elmondani az orvosnak, ha félünk, aki ezt figyelembe véve végzi majd el a kezelést.

4. Tudatosítsuk magunkban, hogy a modern eszközöknek hála a beavatkozások ma már jóval kellemesebbek! Hiszen nem a középkorban élünk, ahol egy felcser húzott fogat, gyakorlatilag mindenféle fájdalomcsillapítás nélkül. Szerencsére a ma használt berendezések, illetve az érzéstelenítők széles köre könnyebben elviselhetővé teszik még a legbonyolultabb eljárásokat is.

És ami a legfontosabb, járjunk rendszeresen kontrollra, mert ha időben kiderül egy probléma, az kisebb beavatkozással orvosolható.

Scroll to Top