+36 20 669 5169 Bejelentkezés

A téli vitaminhiány fogakat érintő következményei

A tél több szempontból is megviseli az ember szervezetét. A korai sötétedés, a hideg és változékony időjárás, a kevés napfény, illetve a friss idényzöldségek, gyümölcsök hiánya miatt a szervezet legyengül a tél végére.

Ennek pedig a fogak és az íny is megszenvedhetik a következményeit, hiszen egyes vitaminok hiánya sérülékenyebbé teheti őket.

Milyen vitaminok szintje csökken le a tél végére?

A nem megfelelő, változatos táplálkozás, és a vitaminpótlás hiányában gyakorlatilag bármely vitamin és nyomelem szintje lecsökkenhet.

A legtöbb szó természetesen a D-vitamin-hiányról esik, amivel kapcsolatban néhány évvel ezelőtt átfogó kutatást is végeztek. Alapvetően nem a száj és íny egészségére gyakorolt hatását vizsgálták, hanem az egyéb vonatkozásokat, de nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy ennek a fontos vitaminnak a nem megfelelő szintje milyen hatást gyakorolhat a fogakra.

Mit okoz az egyes vitaminok hiánya a fogakra nézve?

D-vitamin: mivel ez a vitamin a fogak építőelemének számító kalcium és foszfor felszívódásához is szükséges, ezért a hiányában gyengülhetnek a fogak, illetve a fogzománc.

C-vitamin: ennek a vitaminnak a hiányára többek között az ínyvérzés utalhat, de a fogágybetegségek kialakulásához is lehet némi köze.

A-vitamin: ha nincs jelen elegendő mennyiségben a szervezetben, azt jelezheti az ínygyulladás, valamint a száj nyálkahártyája is fogékonyabbá válhat a fertőzésekkel szemben.

K-vitamin: mivel ez a vitamin a véralvadáshoz is szükséges, ezért könnyen okozhat ínyvérzést a hiánya, emellett a csontképződésben is fontos szerepe van.

B-vitaminok: a B6- és B12-vitaminok hiánya hozzájárulhat a szájban a gyulladások kialakulásához.

Mit tehetsz a vitaminpótlás érdekében?

Bár sokan ódzkodnak a multivitaminok szedésétől, mégis érdemes lehet ebben az átmeneti időszakban különféle készítményeket szedni. A legfontosabb persze a változatos táplálkozás, de gyakran ez sem garancia rá, hogy nem alakul ki egy-egy vitaminból hiány.

Szerencsére itt a tavasz, lassan megjelennek az első hazai primőr zöldségek, illetve gyümölcsök, és már a napra is ki lehet menni egy rövid időre, ami a D-vitamin szint helyreállítása miatt nélkülözhetetlen.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.