Dentálhigiéniai tanácsadás: minden életkorban hasznos lehet

dentálhigiéniai tanácsadás

Sok szó esik a dentálhigiéniai tanácsadás fontosságáról, arról viszont már jóval kevesebb, hogy mikor érdemes részt venni rajta. Egészen kicsi korban? Vagy amikor a gyerekek már önállóan tudnak fogat tisztítani? Netán akkor, ha egy kontroll alkalmával kiderül, hogy a régóta fennálló fogászati probléma hátterében a rossz fogmosási technika áll?

Nos, a helyzet az, hogy hasznos lehet időről időre kikérni a szakemberek véleményét, hiszen a különféle életszakaszokban más-más szempontokat kell előtérbe helyezni: kivehető fogsor viselése esetén nem ugyanaz a teendő, mint akkor, ha valaki körhidat visel, vagy ha olyan szerencsés, hogy valamennyi foga teljesen egészséges.

Az első lépés a helyes technika megtanítása és a szájápolás szokássá tétele

A csöppségeket kivéve – akik még csak a szüleikre hagyatkozhatnak a fogtisztításban – két lépésre kell koncentrálni: az egyik, hogy a gyerekek elsajátítsák a helyes fogmosási technikát, a másik pedig, hogy a szájápolás beépüljön a napi rutinjukba, és ne csak akkor vegyék elő a fogkefét, amikor a szülők rájuk szólnak.

A tanácsadás során a dentálhigiénikus megmutatja a megfelelő mozdulatokat, de fontos lenne, hogy a szülők ellenőrizzék, hogyan boldogul a gyerkőc a feladattal. Az éves vagy félévenkénti kontroll például jó alkalom arra, hogy a szakember megnézze, jó irányba mennek-e a dolgok. Ha pedig azt tapasztalja, hogy bizony elindult a szuvasodás, akkor újra neki kell futni a fogmosási technika csiszolásának, mert ellenkező esetben a helyzet csak tovább romlik.

A felnőtteknek is szükségük lehet útmutatásra

Még ha valaki jól meg is tanulta a helyes technikát, akkor sem biztos, hogy nincs mit fejlesztenie. Különösen akkor, ha valamilyen változás áll be egy ember életében: nők esetén ilyen speciális időszak a terhesség, amikor különösen oda kell figyelni a szájhigiéniára, ehhez pedig jól jöhet egy dentálhigiénikus segítsége. De új helyzet az is, ha valaki fogszabályozót kap, vagy fogászati koronával, híddal kell korrigálni egy foghiányt. Itt ugyanis már új szájápolási eszközök is a képbe kerülnek, amiknek a használatát szintén meg kell tanulni.

Egyszóval dentálhigiéniai tanácsadáson érdemes bizonyos időközönként részt venni, akkor pedig, ha az ellenőrzésen problémákat talál a fogorvos, mindenképpen ki kell javítani az esetleges szájápolási és fogmosási hibákat.

Scroll to Top