A fogpótlások fajtái: kivehető és rögzített fogpótlási lehetőségek

Fogaink esetében az esztétikum csak másodlagos, a legfontosabb szempont mindig az, hogy azokkal harapni és rágni tudjuk. A funkció ebben az esetben legyőzi a szépséget. A hiányos fogazattal élőknek a fogak nemléte miatt a rágófunkciók elvesztésével is számolniuk kell. A modern fogpótlás mára számos lehetőséget biztosít a páciensek számára, így érdemes kicsit utánajárni a lehetőségeknek, valamint annak, hogy melyik fogpótlási módszer mivel jár, hogyan működik.

Kivehető fogpótlások
Közismertebb nevén műfogsor, azaz protézis.
Ezek szinte minden páciensnél megvalósíthatók és bármikor viselhetők, hiszen a páciensek maguktól el tudják távolítani. Megkülönböztetünk részleges, illetve teljes kivehető fogpótlást. Mindkét módszer költségtakarékos megoldás, a legfontosabb mégis az, hogy segítségükkel a fogak rágási funkciói is visszaszerezhetők. A részleges kivehető fogpótlás több egymás mellett lévő fog pótlására is lehetőséget nyújt. Ebben az esetben a műfogsor fémlemezből vagy műanyagból készülhet, a meglévő fogakhoz kapcsolódik, és rugalmas kapcsokkal rögzítik a fogakhoz vagy implantátumokhoz. A teljes kivehető fogpótlás megszokási ideje hosszú és sok kellemetlenséggel jár. Akkor alkalmazható, ha valaki az összes fogát elveszítette, vagyis egy teljes foghiányos állapotot kell restaurálni. A megoldás nem csak a fogakat, hanem az ínyt is pótolja. A részleges műfogsorhoz hasonlóan ez is műanyagból vagy fémlemezekből készül, feladata pedig az esztétika és a rágóképesség helyreállítása, valamint a beszéd zavarának megelőzése. A teljes fogsor elkészítésekor számos tényezőt figyelembe kell venni: a szájüreg állapotát mellett például a fogatlanság időtartamát. A protézist teljes mértékben a páciens adottságaira szabják, hiszen csak az egyéni szájüregi képletek figyelembe vételével alakíthatunk ki olyan fogsort, ami kényelmes és a helyén marad.

Rögzített fogpótlások
Hatékony fogpótlási módszer a fogászati híd és a fogászati korona. Mindkettő költségtakarékos, tartós megoldást jelent, szilárd és nagy mértékben terhelhető, ráadásul fix is, tehát nem lehet kivenni. Indirekt fogpótlásnak is nevezzük őket, hiszen nem a fogorvosi székben készülnek el: a fogtechnikus elkészíti, a fogorvos pedig beragasztja a fogpótlást a szájba. A korona népszerű megoldás, hiszen színe és formája tekintetében teljesen személyre szabható. A váz fémből, porcelánból vagy cirkonból készül, a leplezés pedig porcelánból. A korona a fog funkcióját is javítja, valamint az íny felett a fog egészét beborítja, így a megjelenése is pozitív hatást kelt. Fogszuvasodáskor, a fog komolyabb sérülésekor, valamint implantátum beültetésekor használják. A fogászati hidat a foghiányt határoló fogakon lévő koronák tartják. Kicsit egyszerűbben tehát arról van szó, hogy a hiányzó fog két szomszédja az alap, amire a pillérek kerülnek, a középső elem pedig egy hídelem, ami áthidalja és elfedi a foghiányt. Lényegében több korona összeragasztásáról beszélünk, ahol a középső tag nem eredeti foghoz vagy implantátumhoz rögzül. A módszerrel több foghiány is pótolható, és a koronához hasonlóan szilárd, tartós megoldást nyújt. A kisebb esztétikai hibákat a fogorvos porcelánhéjjal (veneerrel) rejti el. Ebben az esetben nem csiszolják le az egész fogkoronát, hanem csak az elejét, az úgynevezett labiális felszínét. A módszer rendkívül természetes, esztétikus és látványos pozitív változást eredményez. Amellett, hogy alig jár foganyag-veszteséggel, fájdalommentes és tartós is. Napjaink egyik leghatékonyabb és legjobb megoldása az implantáció, vagyis egy műfoggyökér beültetése, amit sebészeti úton az elveszített fog helyére, a csontba ültetnek be. Az implantátumra fogpótlás (korona, híd, műfogsor) kerül, ami ugyanolyan erős, mintha eredeti fogra készülne.

Scroll to Top