Az energiaitalok hatása a gyerekek fogaira

Elkezdődött az iskola, hamarosan jönnek az első dolgozatok, amikre gyakran késő éjszakáig tanulnak a gyerekek – sokan energiaitallal. Aztán eljön a reggel, az álmos fejek elindulnak a suliba, és az első útjukba eső boltban vesznek egy energiaitalt – az ébredéshez. És ez így ismétlődik nap nap után, a szülők pedig gyakran észre sem veszik, hogy a gyerekük függő lett.

Egyre fiatalabb korban kezdik az energiaitalt

Valószínűleg nem mondunk újat azzal, hogy manapság nemcsak az egyetemisták isszák a különféle élénkítő hatású cukros löttyöket a vizsgaidőszakban. Ma már az általános iskolások között is egyre többek kezében látni a jellegzetes fémdobozokat, sőt, sokan közülük szinte víz helyett is ezt isszák, ami több okból is problematikus.

Mi most érthető módon az energiaitalok fogakra gyakorolt hatására koncentrálunk, de nem árt tudni, hogy ezeknek a készítményeknek számtalan kedvezőtlen hatásuk van a fejlődő szervezetre nézve. A hosszú távú következmények között ott találjuk többek között a magas vérnyomást, a fejfájást, az idegességet, az álmatlanságot, plusz az aminosav és a taurin kombója a szívizomra is nagyon veszélyes. Vagyis már önmagukban ezek miatt az okok miatt érdemes lenne a fiataloknak leszokniuk róla – illetve nem kellene rászokniuk sem –, bónuszként pedig a fogakra is rettentően károsak.

Szénsav és cukor, a fogak két nagy ellensége

Az energiaitalok fogakra gyakorolt hatása miatt alapvetően a cukorra és a szénsavra kell fókuszálni. Bármennyire is kicsi ugyanis az a doboz, egy-egy adagban 8-10 teáskanálnyi hozzáadott cukor található. A cukor bomlása során keletkező savak pedig felmarják a fogzománcot, ami idővel fogszuvasodás kialakulásához vezet.

A szénsavat szintén nem kell bemutatni senkinek. Azoknál, akik túl sok ilyen üdítőt – esetünkben energiaitalt – fogyasztanak, beindul a saverózió. A fogfelszín kopása kezdetben szinte észre sem vehető, de idővel a fogzománc teljesen elvékonyodik, és előtűnik alóla a sárgás árnylatú dentin.

Az így meggyengült fogak kezelése meglehetősen körülményes. A tömések mellett héjak (direkt és indirekt) és koronák felhelyezése válhat szükségessé. Ha pedig az erózió a fogak gyökerét fedő úgynevezett fogcementet is eléri, akkor gyökérkezelést kell végezni, ami szintén nem egy kellemes beavatkozás.

A helyzet az, hogy a gyerekeknek nincs szükségük az energiaitalokra. Minél több vizet kellene helyette fogyasztaniuk, mellette pedig egészségesen és változatosan táplálkozni, és máris lesz energiájuk az előttük álló feladatokhoz.

Scroll to Top