+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Az elit atléták fogai is szuvasodnak

Azt gondolnánk, hogy a sikeres sportolók fogai biztosan egészségesek, hiszen ők odafigyelnek a változatos táplálkozásra, és az orvosi vizsgálatok miatt a fogászati problémák is előbb derülnek ki. Ez utóbbi igaz is, hiszen fogfájósan nem lehetne rekordokat dönteni, a University College London tanulmánya azonban azt állapította meg, hogy az élsportolók orális egészsége sem tökéletes, hiába mosnak naponta kétszer fogat.

Az élsportolók között is magas a fogászati problémák aránya

Az UCL Eastman Dental Institute csapata 352 olimpiai résztvevő, illetve profi sportoló bevonásával végzett kutatást, ahol 11 különféle sportág képviselőit vizsgálták meg, köztük úszókat, rögbijátékosokat, atlétákat, futballistákat, kerékpárosokat stb. A női és férfi sportolókon végzett fogászati ellenőrzés során a fogszuvasodást, az íny egészségét, valamint a saveróziót mérték fel, az eredmény pedig sok szempontból okozott meglepetést.

A kontroll során ugyanis jelentős mennyiségű szájat érintő betegséget találtak, amit egy 2018-as tanulmányban tettek közzé. Az eredmények szerint a résztvevők közel felének (49,1%) volt kezeletlen fogszuvasodása, a többségnél az ínygyulladás korai jeleit találták, és majdnem egyharmaduk (32%) számolt be róla, hogy az orális egészségük negatívan befolyásolja az edzésüket és a teljesítményüket.

Azt is megkérdezték a sportolóktól, hogy milyen a szájhigiéniájuk, vagyis milyen lépéseket tesznek azért, hogy megőrizzék a fogaik épségét. Ebből pedig az derült ki, hogy az atléták annak ellenére produkáltak ilyen rossz eredményeket, hogy 94%-uk mos naponta legalább kétszer fogat, 44 százalékuk pedig rendszeresen használ fogselymet. Ez pedig lényegesen jobb arány, mint amit a lakosság körében mértek – de mi okozza akkor az ellentmondást?

A sportitalok és az energiaszeletek lehetnek a felelősök

A kutatásból az is kiderült, hogy a sportolók rendszeresen fogyasztanak sportitalokat (87%), energiaszeleteket (59%) és energiagéleket (70%), amik a magas cukor- és savtartalmuk miatt egyértelműen károsítják a fogakat. További problémát okoz, hogy a kemény edzések során az atléták szája gyakran kiszárad, ami szintén kockázati tényező a fogászati problémákat illetően.

A nagyobb teljesítmény elérése érdekében használt táplálékkiegészítők tehát nagyban hozzájárulnak a fogak romlásához, éppen ezért az amatőr sportolóknak is oda kell figyelniük a mértékletes fogyasztásukra, illetve a helyes szájápolási szokásokra.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.