A fogszabályozás nem előzi meg a későbbi fogászati problémákat

A fogszabályozás ma már egyre elterjedtebb. A fiatalabb korosztály mellett ráadásul a felnőttek is mind gyakrabban választják ezt a kezelést a szabályos fogsorért, és az egyéb fogászati problémák megelőzése érdekében.
A fogszabályozással kapcsolatban az emberek hajlamosak azt hinni, hogy azok, akik átesnek ezen a procedúrán, a későbbiekben egészségesebb fogakkal rendelkeznek, csakhogy egy friss kutatás rámutatott: hiába a fiatalkori fogszabályozás, az nem állja útját a későbbi fogászati betegségeknek.

A fogszabályozás ideje alatt kiemelten kell figyelni a szájhigiéniára

Talán azért alakult ki a fenti téves képzet, mert köztudott, hogy amíg a páciensek a fogszabályozót hordják, addig a megfelelő szájhigiénia különösen fontos. Ráadásul ilyenkor a fogorvost is sűrűbben kell felkeresni, aki folyamatosan figyelemmel kíséri nemcsak a fogszabályozás menetét, hanem az általános szájhigiéniát is.
A fogszabályozó azonban idővel lekerül, hiszen megszületik a várt eredmény, onnan pedig már csak a páciensen múlik, hogy hogyan bánik a fogaival. Lehet ugyanis az a fogsor bármennyire szabályos, a rossz szájhigiénia mellett ugyanúgy kialakul majd a fogszuvasodás, mint azoknál, akik soha nem viseltek fogszabályozót.

A fogszabályozás után ugyanúgy kialakulhat fogszuvasodás

Az ausztrál University’s Adelaide Dental School munkatársai által végzett kutatásban 448 páciens vett részt, akiket 13 éves koruktól kísértek figyelemmel majd’ 20 éven át, és folyamatosan ellenőrizték a fogazatuk állapotát. Azt, hogy hány szuvas foguk van, hány fogukat veszítették el, és úgy általában milyen fogápolási szokásaik vannak.
A megfigyelési időszak alatt a páciensek egyharmada átesett fogszabályozáson, a többiek nem, a kísérlet pedig azt mutatta, hogy a fogak egészsége nem függ attól, hogy az esetleges fogtorlódásokat, rosszul kinőtt, csálé fogakat rendbe hozták-e.
Tény, hogy a fogszabályozás megkönnyíti az előtte nehezen hozzáférhető helyek megtisztítását, de önmagában ettől még nem lesznek később egészségesebbek a fogak. Ahhoz, hogy ne alakuljon ki fogszuvasodás, be kell tartani a fogápolás oly sokat ismételt aranyszabályait, különben a fogszabályozó kidobott pénz lesz az ablakon.

Scroll to Top