A fogaidat is szeresd Valentin-napon!

Igen, tudjuk, hogy ma minden a Valentin-napról szól, és azt is, hogy sokan unjátok már ezt az ünnepet. És azzal is tisztában vagyunk, hogy elsősorban a család és a barátok vannak ma a középpontban – őket ajándékozzátok meg, velük szerveztek közös programot –, de mi most a fogápolás oldaláról közelítjük meg a szerelmesek napját.
Mert ha már szeretet, akkor a fogaknak is kijár némi figyelem és törődés, hiszen egészséges fogak nélkül nincs vonzó mosoly, ami akár egy csodálatos barátság kezdete is lehet. Szóval nézzük, mit is tehetsz ma – és persze az év többi napján – azért a hibátlan mosolyért.

1. Válaszd az étcsokit!

A csokoládét sokan tekintik bűnös élvezetnek, ami részben jogos is. A tejcsokik a magas cukortartalmuk miatt nemcsak a kilókat szaporítják rajtunk, de a fogaknak sem tesznek jót. A cukrok remek tápanyagul szolgálnak a szájban található káros baktériumoknak: a kórokozók savakká bontják le a cukrokat, ezek a savak pedig megtámadják a fogzománcot.
Éppen ezért a cukros tejcsokik és a fehér csokoládék helyett válaszd a magas kakaótartalmú étcsokikat, hiszen a Valentin-nap nem is lehet igazi valamilyen édesség nélkül.
Az étcsokoládék számos kedvező hatásuk mellett a fogakat is óvják, ugyanis olyan antibakteriális anyagokat tartalmaznak, amik meggátolják a lerakódások kialakulását a fogak felszínén.

2. Jöhet a sajt minden mennyiségben!

A Valentin-napi vacsora lezárásaképpen kérj sajttálat desszertként! Ez nálunk nem annyira szokványos, mert mi magyarok inkább egy édes sütivel szeretjük befejezni az étkezéseket, de a legtöbb étlapon megtalálod ezt a fogást is.
A sajt nagyobb mennyiségben tartalmaz foszfort, kalciumot és kazeint, amiktől erős lesz a fog, hiszen ezek az elemek nagy szerepet játszanak a fogak felépítésében, a fogzománc védelmében.
A sajt emellett semlegesíti a savakat, ezáltal segít helyreállítani a száj pH-ját, ami a vacsorához elfogyasztott bor hatását is közömbösíti.

3. Igyál egy csésze teát!

A teafogyasztás sokak számára igazi rituálénak számít. A fekete, de különösen a zöld teák olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amik segítenek meggátolni a dentális plakk felépülését, és a szájüregi rákok megelőzésében is szerepet játszhatnak.
Bár ez csak három egyszerű lépés, de már ezekkel is bebizonyíthatod, hogy tényleg szereted a fogaidat.

Scroll to Top