Fogszabályzásról

Mi a fogszabályozás célja?
Szép, harmonikus mosoly és arcforma elérése. Mellékhatásként bátran mosolyog, nő az önértékelése, önbizalma. Akik korábban nem nagyon mertek mosolyogni, a kezelés után fülig érő szájjal mosolyognak. Megváltozik a fellépésük. Testi és lelki változásokat is indukál a széppé tett mosoly. Mi ebben a szerepem? A segítség.Segítek Önnek széppé varázsolni a mosolyát. Ez a szakmám, hivatásom igazi öröme és szépsége, látni a testi és lelki változást hónapok, évek alatt.
1. Diagnosztika, konzultáció, kezelési terv
Az első alkalommal kikérdezem a pácienst a panaszairól, mi nem tetszik a fogsorán, megvizsgálom a fogait, fogállását, arcát, állkapocs működését, készítünk röntgen felvételt, foglenyomatot veszünk. Mindez fél órát is igénybe vehet. Tudnunk kell mi a probléma, mi a kiváltó vagy fenntartó oka az eltérésnek. Ha már ezt tudjuk,elmondom a páciensnek hogyan és milyen mértékben lehet szép mosolyt készíteni számára. Mindig van választási lehetőség! Elmondom az egyes eljárások és készülék típusok előnyeit és hátrányait is. A cél megtalálni mindenkinek a neki legmegfelelőbb megoldást. A cél közös, így bevonom a döntésbe a páciensket is életkortől függetlenül. Egy kisgyereknek vagy egy felnőttnek is tudnia kell mi vár rá, mifog történni vele.
2. Az út, a folyamat
A kezelések ideje, hossza, eredményessége nagyban függ az életkortól és a páciens együttműködésétől. Az út nem könnyű, de a kellemetlenségek elviseléséhez minden segítséget megadunk. Életmód változtatással jár, pl. minden evés utáni fogmosás, a kemény ételek apró szeletekre vágása… “Az egyszerű a szép, a jó” mottóval dolgozom. Igyekszem a páciens számára a lehető legegyszerűbb, leghatékonyabb és legkomfortosabb megoldást választani. Nagyon fontos a páciens arca, arcformája. A fogak végén “lóg” egy ember! A fogak, csontok támasztják meg a lágy részeket, az ajkat, arcot is. A felnőttkori fogszabályozás “mellékhatása”, hogy az ajkak körüli rész kisimul. Az elsődleges a szimmetria és a működés helyreállítása. Ezek magukkal vonják az esztétika helyreállítását is. Természetesen a pácienseknek a szép mosoly a legfontosabb.
3. Életkor
Korai kezelések (Előkezelések)
Nagyon eredményes és hatékony mert a gyerekek természetes növekedését használja ki, befolyásolja. Ez hozza létre a lehető legharmónikusabb, legszebb arcformát! A szimetriát és a működést ekkor a legkönnyebb helyreállítani! Már egészen kis korban is előfordulhat, hogy érdemes elkezdeni a kezelést.Pl. bulldog harapásnál, kereszt és kényszer harapásoknál akár óvodás korban is. Az előkezelések már vegyes fogazatnál ( Amikor van még tejfog is) elkezdhetőek (6-12éves kor) Az előnye egyben a hátránya is, hiszen a gyerekek és a szülők részéről is nagyfokú együttműködést igényel. A gyerekeket állandóan motiválni illetve ellenőrizni kell, hiszen a kezdeti lelkesedés csökkenhet.
Felnőttkori kezelések
A csontnövekedés befelyeződése után már más kezelési típusokat kell választanunk. Felnőtt korban is mindenkinek van csont ,ízülei és izomzati változása, alkalmazkodása, csak ennek sebessége és mértéke változó. A jó hír az, hogy ezt a páciens saját maga tudja befolyásolni! (éltmód, sport,táplálkozás) A másik jó hír, hogy az utóbbi évtizedben olyan kutatási és technológiai változások történtek, hogy kit.olódtak a kezelési lehetőségek és az életkor is! ( A legidősebb páciens 64 évesen kezdte el a kezelést- kép a weboldalon a képéknél)
4. Fogszabályzó típusok
Minden készüléknek különböző hatásai vannak. Az hogy ezek közül melyek lesznek kedvezőek vagy melyek mellékhatások, az mindíg egyedi, eset függő. Az igazi kérdés az, hogy az adott esetben melyek ezek a hatások, hogyan tudom kihasználni a kedvezőeket és hogyan és mivel tudom kompenzálni a mellékhatásokat.
Kivehető fogszabályzók
5
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Előnye: Előkezelésre, gyermekkorban, Kivehető, így a fogak jól tisztíthatóak, Növekedésirányítás, így a lehető legharmonikusabb, legszebb arcformát hozza létre.
Hátránya: Kivehető, így nagyfokú együttműködést kíván (Szájból kivéve nem hatásos!) , Nehezebb beszéd (meg kell vele tanulni szépen beszélni).
Ragasztott fogszabályzók
Névtelen-4
 
 
 
 
Előnye: Elsősorban az egyes fogak finombeállítására, mozgatására való, Ragasztott, így 24 órán át hordja a páciens Hátránya: Ragasztott, így tisztántartása több időt és odafigyelést igényel, Speciális fogkefék szükségesek
Belső fogszabályzó készülék
2
 
 
 
 
 
Előnye: nem látszik
Hátránya: Nehezebb beszéd ( meg kell vele tanulni szépen beszélni), Nehezebb tisztán tartani.
Láthatatlan fogszabályzó készülék
(Invisalign) (kép Invisalign) Előnye: Nem látható Hátránya: Nem minden esetben ad olyan szép eredményt, mint a ragasztott fogsabályzók, Bonyolultabb esetekben korlátozott a használhatósága
Kiegészítők(HYRAX, Microimplantátumok…)
Előnnye: Ezekkel a kiegészítőkkel a bonyolultabb esetekben igen hatékonyan tudok dolgozni, egy “új dimenzióba” lép a kezelés hatékonysága. Olyan fogmozgatásokat, így olyan eseteket tudok megoldani, melyeket a hagyományos készülékekkel nem vagy csak kompromisszumokkal lehetséges megoldani.
Hátránya: Nagyfokú tisztántartást igényel, Plusz költség
Retenciós készülék
A kezelés után kell hordani
Előnye: Csak éjszakai hordás, átlátszó, kivehető
Hátránya: Kivehető, hordani kell
5. Minőség
Kizárólag igen jó minőségű, minősített , szájálló anyagokat használok. A készülékekben több a fogaket védő mechanizmus van, hiszen a cél a kezelés végén ép és szép fogsor.
6. Allergia
Lehetőség van kideríteni, hogy a páciens allergiás-e valamilyen fogászatban használatos anyagra, netán panaszait (hajhullás,piros foltok, nem szép bőr) mely fogászati anyag okozharja. Ebben az esetben el tudjuk kerülni ezeket az anyagokat.
7. Sport
Fogszabályzó készülékekkel is lehet sportolni( Csak a ragasztottakkal!) , de kontakt sportok esetén ehhez való fogvédőt kell hordani! (A kivehető készülékeket nem szabad sportolás közben hordani)
Bejelentkezés [contact-form-7 404 "Not Found"]
 

Rólunk

Rendelőnkben közel 10 éves működése alatt több ezer páciensünket tudtunk segíteni visszaadni a esztétikus mosolyát, mindezt fájdalommentesen és a legjobb kollégáinkkal. Mindig fontos számunka ez elégedettség. Hiszünk a emberi bánásmódban, ezért is törekszünk a családias környezet fenntartásában rendelőnkben.

Elérhetőségeink

Telefonszám

+36206695169

Cím

1056 Budapest, Duna utca 3, félemelet 6.

Scroll to Top