A fogkő megelőzése: ezekkel a módszerekkel tehetsz ellene

Ha a fogkő csak esztétikailag okozna problémát, akkor is foglalkozni kellene vele. Hiszen a fogakon, illetve a fogpótlások, tömések mellett megjelenő sárgás-barnás, máskor szürkés elszíneződés nem nyújt túlságosan szép látványt. A helyzet azonban az, hogy a megkeményedett, kikristályosodott plakk sokkal komolyabb problémákért felelős, ezért fontos, hogy mindent elkövessünk a fogkő megelőzése érdekében.

De mi is pontosan a fogkő, és mit tehetünk azért, hogy ne jelenjen meg a fogainkon?

Így alakul ki a fogkő

A fogkő egy hosszabb folyamat eredményeként alakul ki a fogak felszínén, illetve az íny alatt. Először egy ételmaradékokból és baktériumokból álló vékony filmréteg jelenik meg a fogakon. Ez az úgynevezett plakk, amit fogmosással még könnyen el tudunk távolítani. A gond akkor kezdődik, amikor ez nem történik meg, és ebbe a lepedékbe különféle anyagok épülnek be, mint például szénhidrátok, a nyálban található ásványi anyagok stb.

Rossz hír, hogy a lepedék nagyjából egy nap után elkezd megkeményedni! Az első 24-48 órában még fogmosással eltávolítható, utána viszont már nem oldja fel a víz, a folyamat pedig megy tovább. A fogkő idővel egyre nagyobb lesz, és a végeredmény az íny gyulladása, valamint egyéb fogágybetegségek kialakulása is lehet.

Mit tehetsz a fogkő megelőzése érdekében?

A fogkő megelőzése mindössze néhány egyszerű műveletet igényel, amiket betartva egyrészt elkerülhető a kialakulása, másrészt csökkenthető a mértéke. Lássuk, mik ezek a lépések!

  • Jó szájhigiénia: azaz napi kétszeri fogmosás. Lényeges, hogy a megfelelő fogkefét használd, és az is, hogy betartsd az ajánlott időt, vagyis a minimum 2 percet!
  • Fogselyem és fogköztisztító használata: bármennyire alaposan mosol fogat, a fogközökből, valamint a nehezen hozzáférhető helyekről nem tudod eltávolítani a szennyeződéseket. Erre a célra használj fogselymet és fogköztisztító kefét, amikkel a legeldugottabb zugokat is eléred!
  • Helyes táplálkozás: a megfelelő étkezésnek is nagy szerepe van a fogkő megelőzésében. Figyelj rá, hogy kevesebb legyen a cukor, illetve a szénhidrát az étrendedben, a rágcsákat pedig cseréld egészségesebb alternatívákra (zöldségek, magvak stb.). A dohányzás abbahagyása is javasolt, a dohányosoknál ugyanis hamarabb alakul ki a fogkő.

Ha már megjelent a fogkő, akkor keresd fel a fogászatot, ahol eltávolítják. Hogy erre milyen gyakran van szükség, az egyénfüggő: van, akinél félévente, másnál évente, vagy még ennél is ritkábban kell elvégezni a fájdalommentes beavatkozást.

Scroll to Top