A fog anatómiája

A fog felépítése, más szóval anatómiája egy fontosés elengedhetetlen ismeret. No de miért is? Azért, hogy meg tudjuk érteni és fel tudjuk ismerni az esetleges problémákat, amelyek a  szájüregben jelentkezhetnek.

Hogyan épül fel a fog és milyen a szerkezete?

A fogakat kívülről egy erős zománc réteg borítja. Ez a szervezetünk által előállított legkeményebb anyag. Azonban használata során folyamatosan kopik és ezért gyengül. Mivel élő sejtet nem tartalmaz, ezért normális esetben használatukkor nem tapasztalunk sem fájdalmat, sem érzékenységet. Alatta található a sárgás színű és érzékeny dentin, ami a zománc vastagságával együtt fogaink színét határozza meg. Legbelül pedig a fogbél, más szóval a pulpa található. Ebben a rostos kötőszövetek – melyeknek köszönhetően a fogak képesek mikro mozgásokat végezni -, az erek és az idegszálak helyezkednek el. Ezért is jár kifejezetten nagy fájdalommal, ha fogaink ezen része sérül. A fogkoronát alkotó részek az íny felett találhatóak. És ezzel szemben az íny alatti részt, a gyökereket, amelyek az állcsonthoz kapcsolódnak, szabad szemmel nem láthatjuk. A koronát a fognyak választja el a gyökértől. Tehát a fogak felépítése habár egyező, mégis különböznek egymástól.

Miben hasonlítanak és miben különböznek egymástól a fogaink?

Attól függően, hogy a szájüregben hol helyezkedik el egy adott fog, különféle funkciók betöltésére szolgálnak. Ebből adódóan más adottságokkal bírnak. A szájüregünkben található 32 csontfog változatozatos szerepet tölt be. Ezért érdemes ennek tudatában kezelni őket. Elhelyezkedésük szimetrikusnak mondható. 16 fog helyezkedik el alul és felül egyaránt. De ezen kívül az egy állkapcson lévő fogak is tükrözhetőek. Fajtájuk szerint metszőfogat, szemfogat, kis- és nagyőrlőfogat tartalmaz az ép fogsor.

Az elülső fogaknak típusukból adódóan csupán egy gyökerük van. Ezek leginkább az étel nagyobb darabogra való elmetszésére, a harapásra szolgálnak. Az oldalsó és a hátsó fogak, amelyek a táplálék apróra való darabolásában és pépesítésében játszanak szerepet, általában több gyökérrel rendelkeznek. Felszínük gumós, felépítésük pedig szélesebb és laposabb. Tisztán tartásuk sokkal nehezebb, mivel kevesbé elérhető helyen találhatóak. Ezért a hosszútávú egészség fenntartása érdekében javasoljuk, hogy félévenként vegyen részt dentálhigiénás tanácsadáson.  

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Scroll to Top