5 ok, hogy miért nem szabad késlekedni a fogpótlással

hiányzó fog pótlása

Az elvesztett fogak pótlásának fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Az esztétikai vonatkozás mellett számos szakmai érv szól a mielőbbi cselekvés mellett a csontvesztés elkerülésétől a megfelelő rágás fenntartásáig. A fogászat persze senkinek nem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé, de érdemes legyűrni a félelmet, mert a ma alkalmazott eljárások gyakorlatilag fájdalommentesek, ráadásul egy-egy korona vagy híd viszonylag gyorsan elkészül.

De nézzük, hogy miért nem szabad késlekedni az elvesztett fogak pótlásával, és milyen problémákat okozhat a halogatás!

Milyen problémákat okozhat, ha sokáig nem kerül pótlásra az elvesztett fog?

Minél tovább vár valaki egy kiesett vagy kihúzott fog pótlásával, sajnos annál több mellékhatásra van esély, ezek pedig negatívan befolyásolhatják az életminőséget is. Lássuk, mik ezek!

  • Csontvesztés: a foghiány helyén a csont idővel sajnos elkezd felszívódni, leépülni, hiszen rágás nélkül nincs, ami nyomást fejtsen ki az állkapocsra, azaz „edzésben tartsa” az érintett területet. Éppen ezért lényeges, hogy a lehető leghamarabb beültetésre kerüljön a műgyökér, különben az implantáció előtt csontpótlásra lehet szükség.
  • Fogak elmozdulása: ha hiányzik egy fog, akkor a szomszédos fogak lassan elkezdik elfoglalni a helyét, elvándorolnak, így előfordulhat, hogy a fogpótlás előtt még fogszabályozásra is szükség lesz.
  • A beszéd és az arcvonások megváltozása: egy-egy hiányzó fog miatt gondot jelenthet a hangképzés, hiszen a fogak kulcsszerepet töltenek be a szép beszédben. Így előfordulhat, hogy bizonyos hangok kiejtése gondot jelent majd, ami visszahúzódóvá, szégyenlőssé tehet valakit. A foghiány – különösen akkor, ha több is hiányzik – az arcvonásokat is megváltoztathatja, a ráncok idő előtti megjelenéséhez vezethet.
  • Emésztési problémák: mivel a nem megfelelően megrágott táplálék rosszabbul szívódik fel, ezért akár hiánybetegségek is kialakulhatnak. Ugyanez a helyzet akkor is, ha az illetőnek túl monotonná válik a táplálkozása, mert bizonyos dolgokat nem képes fogyasztani.
  • Fejfájás: az aszimmetrikus rágás és terhelés miatt akár krónikus fejfájás is jelentkezhet.

Melyik a legjobb módszer a fogpótlásra?

Hogy melyik a legjobb fogpótlási megoldás, az teljesen egyénfüggő, és mindig közös döntésen alapul a fogorvossal. A személyes konzultáció során a szakember javaslatot tesz a lehetőségeket illetően, a páciens pedig a szükséges információk birtokában választhat az opciók közül.

Scroll to Top