Mi a csontpótlás?

Az elvesztett fogak pótlására egyre többen választják a fogászati implantátum beültetését. Csakhogy a beavatkozásnak vannak bizonyos előfeltételei, többek között az, hogy a csontállomány megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésre. Ha ugyanis a csont nem elég sűrű és vastag, a műgyökér nem tud „megkapaszkodni”, és nem tartja meg a fogpótlást.

Ha a csont valamely állkapcson nem elegendő, akkor a beültetést csontpótlásnak kell megelőznie a sikeres implantáció érdekében.

Mi történik a csonttal hosszabb foghiány esetén?

Talán benned is felmerült a kérdés, hogy mi történik a csonttal, miután elvesztetted a fogaidat. A válasz egyszerű: a csont feladata a fogak megtartása, ha pedig nincs fog, amit megtartson, és a rágóerő sem hat rá, akkor elveszíti a funkcióját, és felszívódik. A folyamat meglehetősen gyorsan megy végbe, és bár egyénenként eltérő lehet, de azt mondhatjuk, hogy nagyjából fél év alatt lezajlik.

Jó tudni azt is, hogy a csont felszívódása nem életkorfüggő, vagyis fiatalabb korban éppúgy bekövetkezik, mint az időseknél. Éppen ezért fontos, hogy a fog elvesztése után minél előbb cselekedj, mert ha túlságosan sokáig vársz, akkor elkerülhetetlen lesz a csontpótlás.

Hogyan történik a csontpótlás?

A csont újjáépítése kétféle anyaggal történhet. Az első esetben a saját csontoddal történik a pótlás, amit vehetnek a szájüregen belülről, nagyobb szövethiány esetén pedig a tested egyéb részeiről, mint például a lábszár vagy a csípőlapát.

A másik esetben szintetikus anyagokat használnak fel hozzá, aminek az az előnye, hogy nem kell plusz sebet ejteni rajtad.

A megfelelő csontpótló anyag kiválasztását mindig alapos vizsgálatok előzik meg, és az eredmények ismeretében az orvos tesz javaslatot rá, hogy melyik lesz az ideális a te esetedben.

Mennyi idő telik el a csontpótlás és az implantátum beültetése között?

Ahhoz, hogy az implantátum tartós legyen, meg kell várni a regenerációt, vagyis a becsontosodást. Ez a gyógyulási idő általában 4-6 hónap, ami után az implantáció már nagy sikerrel végezhető el.

A csontpótlás tehát egy lassú procedúra, amit megelőztetsz, ha időben felkeresed a fogorvost, és nem várod meg, amíg a fog elvesztése után a csont felszívódik.

Scroll to Top