3 dolog, amiről nem gondolnád, hogy fogfájást okoz

A fogfájás számtalan tényező miatt kialakulhat, amik közül néhányat nagyon is jól ismernek a páciensek. A fogszuvasodás, egy rossz tömés vagy korona, a bölcsességfogak jelentette problémák mind olyan okok, amiket senkinek nem kell bemutatni.
Van azonban néhány olyan állapot, amikről nem is gondolnád, hogy fogfájáshoz vezetnek, pedig sokak életét keserítik meg az életük egy-egy szakaszában. Hogy mik ezek? Bemutatunk most három olyan helyzetet, amik fogfájással, illetve egyéb fogászati tünetekkel járhatnak.

Fogfájás a terhesség alatt

A terhességről közismert, hogy számtalan egészségügyi problémát okozhat. Gyakori ilyenkor az ínygyulladás, a hormonális változások miatt a fogak mozogni kezdhetnek, és igen, a fogfájás sem ritka vendég a várandósság alatt.
Ennek egyik oka a megváltozott étkezési szokások. Sokan kívánóssá válnak ebben az időszakban, gyakoriak a nassolások – nem ritkán az éjszaka közepén –, a cukros ételek fogyasztása, ami után viszont sokszor elmarad a fogmosás. Ez pedig a fogak gyors romlásához és fogszuvasodáshoz vezet, amit gyakran kísér fogfájás.
A másik problémát a saverózió okozza, ami az első trimeszterben jelentkező hányás miatt alakul ki. Fontos, hogy hányás után mindig várni kell a fogmosással, különben még tovább romlik a helyzet.

Allergia okozta fogfájás

Az allergia sokakat érint, ráadásul tavasszal és a nyár elején, amikor megnő a levegő pollenkoncentrációja, még rosszabb a helyzet. A túlérzékenység rengeteg tünettel jár a tüsszögéstől az orrfolyásig, de a fogakra is hatással lehet.
A szervezet fokozott reakciója az allergénekkel szemben ugyanis kiválthatja az arcüreg nyálkahártyájának a megduzzadását, ami nyomást fejthet ki a fogakra. Emellett az orrüregben felgyülemlett váladék is okozhat hasonló panaszokat, ráadásul egyszerre akár több fognál is.

Fogfájás a repülés miatt

A repülőút során a légnyomás változása okozhat fogászati panaszokat. Ha van egy kezeletlen beteg fogad, akkor előfordulhat, hogy felszállás után az addig tünetmentes fog „belobban”, és fájni kezd.
Ugyanez bekövetkezhet az extrém időjárási viszonyok hatására is, de a túlzásba vitt edzést is összefüggésbe hozták már a fogfájással.

Scroll to Top