Legyen kismamaként is egészséges a mosolyunk!

A nők hormonháztartása számos tényező miatt ingadozhat, áldott állapotban pedig gyökeresen megváltozik ez a törékeny rendszer. Ennek eredményeként hajlamosabbak a kismamák az ínygyulladásra és a fogszuvasodásra is.
Mivel a magzat egészségére kihat az édesanya testi-lelki állapota, ezért a rendszeres szűrővizsgálatok mellett kismamaként fontos, hogy a fogorvosunkat is meglátogassuk. Emellett nem árt fokozottan odafigyelni a megfelelő szájhigiéniára és a vitamindús táplálkozásra.
Mindezek mellett kezeljük helyén a különböző hiedelmeket, amelyekkel ismerőseink riogatnak! Hiába a segítő szándék, ha a tanács tévhiten alapul.

A várandósság alatt is elvégezhető a legtöbb kezelés

Gyakran tanácsolják, hogy a babavárás alatt kerüljük a különböző fogászati beavatkozásokat.
Az igazság viszont az, hogy egy kezeletlen szájüregi betegséggel többet árthatunk, mint ha bevállalnánk a gyógykezelést. Eleve nagyobb eséllyel kell szembenéznünk az ínygyulladással és a fogak szuvasodásával ilyenkor, és ez az állapot nem fenntartható.

  • A fogászati kontrollon a következő szempontok lesznek mérvadóak:
  • hányadik trimeszterben van a kismama (hogy kiválaszthassuk a legideálisabb időpontot a kezelésre);
  • milyen kezelésre van szüksége (a helyi érzéstelenítéssel elvégzett beavatkozás kockázatmentesen elvégezhető, ugyanakkor egy altatással járó, nagyobb műtét tilos);
  • milyen gyógyszerek alkalmazása szükséges a kezelés során (egyes orvosságok használata kerülendő a terhesség ideje alatt).

Mindezeket figyelembe véve fogja eldönteni az fogorvosunk, hogy a kezelést mikorra időzítse.

A legjobb megoldás mégis a prevenció

Nézzük, mi játszódik le az anya szervezetében a terhesség alatt!
Az apukák bizonyára tudják (látják, és kérem szépen, elfogadják), hogy ez az időszak a hormonok tombolásával jár, amely hatással van a várandós nők bőrére, hajára és minden egyes porcikájára.
Talán sokan arról számolnak be, hogy sosem volt még ilyen csillogó és dús hajuk vagy éppen tiszta bőrük, de a szájban lezajló folyamatok már nem mindig ennyire pozitívak.
Számolni kell ugyanis az íny gyulladásával, nagyobb mennyiségű lepedékkel és fogkővel.
Ügyeljünk hát fokozottan a szájüreg és a fogak tisztán tartására, így nagyobb eséllyel sétálhatunk ki a rendelőből mindenféle kezelések nélkül.

Scroll to Top