Zöld tea: segíthet megelőzni a fogszuvasodást

A zöld tea sokak kedvence, de valószínűleg csak kevesen tudják, hogy a számos kedvező élettani hatása mellett a fogakra is pozitív hatással van. Az már régóta ismeretes, hogy a zöld tea jó eredménnyel alkalmazható például fogyókúrák esetén, de csak az utóbbi időkben találtak kapcsolatot az ital fogyasztása és a fogszuvasodás, illetve az ínybetegségek gyakorisága között.

A zöld tea segíthet a fogszuvasodás megelőzésében

Természetesen Japánban végezték el az ezzel kapcsolatos kutatást, ahol a zöld tea igen nagy népszerűségnek örvend, és sokan fogyasztják szinte rituálészerűen. Nem volt tehát nehéz résztvevőket találni a vizsgálathoz, ami meglehetősen egyértelmű eredményt hozott.

Azt találták ugyanis, hogy azok, akik napi szinten fogyasztanak legalább egy csésze zöld teát, kisebb eséllyel veszítik el idősebb korukra a fogaikat. Vagyis nekik több ép foguk marad, mint azoknak, akik nem kortyolgatják ezt az aromás frissítőt.

A zöld tea baktériumölő hatása

Hogy hogyan is hat pontosan a zöld tea, azt a tudósok az ital baktériumölő hatásával magyarázzák, amit a zöld teában található katekineknek tulajdonítanak. A katekinek polifenol tartalmú anitoxidáns vegyületek, amik elpusztítják a szájban található, az ínybetegségekért és fogszuvasodásért felelős kórokozókat, így csökkentik ezeknek a megbetegedéseknek a kialakulását.

Érdemes tehát a reggeleket zöld teával kezdeni, és kiöblíteni vele a szájat, mert ez az ital nem csak finom, de meglehetősen hasznos is.

Az édesítéssel csak módjával!

Bár a zöld tea segíthet a fogszuvasodás, és ezáltal a fogak elvesztésének megakadályozásában, fontos, hogy mindenféle édesítő nélkül fogyasszuk. Különösen a cukor kerülendő, mert jó táptalajt nyújt a baktériumok szaporodásához, de a többi édesítővel is érdemes csínján bánni, mert csak rontanak az ital pozitív hatásain.

Ha legközelebb elkortyolgatsz egy csésze zöld teát, gondolj arra is, hogy nem csak kellemes perceket szerzel magadnak, de a fogaid egészségéért is teszel vele.

Scroll to Top