Vörösborral a fogszuvasodás és az ínybetegség ellen?

Távol álljon tőlünk, hogy bárkit is alkoholfogyasztásra ösztönözzünk, de erről a felfedezésről úgy gondoltuk, hogy be kell számolnunk: egy új kutatás bizonyítékot talált arra, hogy a vörösborban található polifenolok segíthetnek megelőzni a fogszuvasodást és az ínybetegséget.
Persze nem érdemes rögtön a legnagyobb pohár után szaladni, hiszen a mértékletesség ebben az esetben is fontos szerepet játszik, de…
… mielőtt belemennénk a részletekbe, kezdjük azzal, amit eddig is tudtunk, hála a különböző kutatásoknak!

A vörösbor jótékony hatásai

Azt mondják, hogy napi egy pohárka vörösbor nem bűn, sőt, kifejezetten jót teszünk fogyasztásával magunknak, hiszen maximum két deciliter minőségi finomság pozitív hatással lehet a szervezetünkre nézve. És ezt nem a népi bölcsesség állítja.
Legyen szó ebéd vagy vacsora közbeni kortyolgatásról, az már régóta köztudott a kutatásoknak köszönhetően, hogy a vörösbor egészségvédő hatással rendelkezik, hiszen kiváló antioxidánsforrás. Az antioxidáns fontos szerepet kap a sérült sejtek helyreállításában, a vörösborban található polifenolok pedig segítenek felvenni a harcot a betegségeket okozó szabadgyökökkel.
A vörösbor (mérsékelt fogyasztása) emellett jót tesz a szív- és érrendszernek és a végbélnek, valamint megvédi az emésztőrendszert is a különböző fertőző betegségektől.

De mi a helyzet a fogainkkal?

Az American Chemical Society Journal of Agricultural and Food Chemistry nevű kiadványában megjelent kutatás szerint a vörösborban található polifenolok a szájhigiéniára is jótékonyan hatnak.
A polifenolok valójában olyan vegyületek, amelyek bár nem tápanyagként hasznosulnak, mégis előnyös hatással bírnak az egészségünkre nézve. Több mint nyolcezerféle polifenolt ismerünk, és tartalmazzák ezeket a hatóanyagokat a zöldségek, gyümölcsök és bizonyos italok. Közismert tény, hogy gyulladáscsökkentő, daganatellenes és keringési rendszert védő hatásaik vannak.
A kutatókat a vizsgálat során az érdekelte, hogy a polifenolok hogyan hatnak a fogakra és a szájüregre. A tesztek során M. Victoria Moreno-Arribas és kollégái megfigyelték, hogy két polifenol (a caffeic és a p-coumaric sav) megakadályozza a baktériumok sejtekhez kötődését, valamint azok segítenek megvédeni a fogakat a szuvasodástól, az ínyt pedig a gyulladástól.
Mértékkel fogyasztva tehát a vörösbor a fogainkat és az ínyünket is megvédheti.

Scroll to Top