Miért jó megoldás idősebb korban a kivehető fogsor?

Sok páciensnek negatív érzései támadnak, ha azt hallja, hogy az ő problémáját már csak kivehető fogpótlás segítségével lehet orvosolni. Nem tagadjuk, hogy ennek a rossz hírnévnek van némi alapja, hiszen régen tényleg nem voltak túl esztétikusak a protézisek, és valószínűleg sokak fejében él még egy-egy mulatságos vagy ijesztő emlék, például amikor a nagyi fogsora nézett velünk farkasszemet a fürdőszobában egy pohárból.

A kivehető fogsort összekötöttük az öregséggel és a lehetőségek csökkenésével (mondjuk ki, ciki lett a használata): az a kép él a fejünkben, hogy ilyenkor az idősebb ember már nem tud felhőtlenül mosolyogni és beszélgetni, és hogy az étkezés minden egyes alkalommal kínszenvedés.

Szerencsére a 21. századra már fejlődött annyit a fogászat és a fogtechnikusok által használt anyagok, hogy egy kivehető fogsor is lehet esztétikus, arról az egyértelmű előnyről nem is beszélve, hogy ez a pótlás visszaadja viselője számára a mosolygás szabadságát és az elveszített fogak miatt csökkent életminőséget. De miért is jó ez a megoldás, és miért érdemes ezt választani?

Érdemes körbejárni, hogy miért aduász ez a megoldás, és hogy miért nem kell félni tőle.

1. Mert olcsó

Valószínűleg sokan nem engedhetnek meg maguknak fogbeültetést, és még ha az anyagi fedezet meg is lenne rá, nem biztos, hogy a páciens alkalmas erre a beavatkozásra. A fogászati implantátum alkalmazásához ugyanis megfelelő minőségű csontállomány szükséges, ez pedig nem minden esetben adott annál a páciensnél, aki hosszú ideje fogatlan, vagy aki hosszabb ideje hídpótlást viselt.

A kivehető fogpótlás ezzel szemben olcsó – mondjuk ki bátran, a legjobb ár-érték aránnyal rendelkezik –, vagyis a szűkösebb anyagi lehetőségek mellett is megvalósítható.

2. Mert mindenkinél működő megoldás

Az előbbi gondolatot folytatva: bizonyos fogpótlási módszerek nem alkalmazhatóak a páciensek egy részénél. Ilyen lehet a fogászati implantátum beültetése is, ami egyes esetekben a kockázatok vagy ellenjavallatok miatt nem kivitelezhető; ne csak a csonthiányra gondoljunk, hanem a harapási rendellenességekre vagy súlyosabb vérképzőbetegségekre, esetleg az intenzív dohányzásra vagy egyéb egyéb betegségekre.

A kivehető fogsor ezzel szemben szinte mindenkinél működik (kvázi aduász). Természetesen itt is akadhatnak olyan tényezők, amelyek miatt nem javasolják a szakemberek a módszer alkalmazását, bár ez igen ritkán fordul elő, és ezekkel a kontraindikációkkal nagyon kevés fogorvos találkozik praxisa során.

A Duna Dental fogorvoscsapata száznál is több fogsort készít havonta a hozzá forduló pácienseknek, és mi eddig nem találkoztunk olyan esettel, amikor ezt ne lehetett volna megvalósítani. Büszkék is vagyunk arra, hogy milyen sok páciensnek adhattuk vissza a mosolygás szabadságát.

3. Mert gyorsan elkészül

A kivehető fogpótlás további előnye, hogy viszonylag gyorsan elkészül, és nem kell rá heteket vagy akár hónapokat várni, így a rágófunkció a lehető leghamarabb visszaadható. És hogy mennyire gyors a folyamat? Nagyjából egy hét – 5-8 nap – szükséges hozzá, és a páciens máris kezdheti viselni, megszokni; máris megmutathatja a mosolyát, és máris élvezheti a mindennapokat.

Csak viszonyításképp: fogbeültetéskor a műtét 1-2, több implantátum esetén 3-4 óra alatt megvan, de a beavatkozást egy 3-6 hónapos gyógyulási időszak követi, ami után még 1-2 hét szükséges a végleges, látható pótlás elkészítéséhez.

4. Mert esztétikus

Régebben az a nézet tartotta magát, hogy a kivehető fogsorok nem esztétikusak, és hogy rögtön szemet szúrnak. Ma ez már egyáltalán nincs így a modern fogászati anyagok használatának (és az évszázados tapasztalatnak) köszönhetően, sőt, a fogsorok nem is allergizálnak, a polírozott felszínnek hála pedig az ételmaradék sem tapad meg rajtuk.

Ha pedig valaki szeretné növelni az esztétikumot és a rágófunkciót, akkor a kivehető protézis 2-4 implantátummal könnyedén stabilizálható (fix fogsor).

5. Mert egyszerűen tisztítható

A kivehető fogsorok tisztítására ma már olyan hatékony szerek léteznek, amiknek a segítségével könnyű az „ápolásuk”, és a megfelelő szájhigiénia gond nélkül fenntartható. Fontos, hogy a kivehető fogpótlásokat sem szabad elhanyagolni, mert az problémákat és rossz leheletet okozhat a szájban, egy elszíneződött fogsor pedig nem esztétikus.

Mindezen előnyök figyelembevételével elmondható, hogy a kivehető fogsor valóban jó megoldás a foghiány pótlására.

Kivehető fogsorra van szüksége?

Márciusban még kedvező áron jelentkezhet be!
[dt_sc_button link=”http://bit.ly/2FvjQ3M” size=”medium” textcolor=”#ffffff” bgcolor=”#81d742″ target=”_blank”]Érdekelnek a részletek[/dt_sc_button]

Scroll to Top