Megdöbbentő dologgal nincsenek tisztában a szülők

Érdekes, mégis aggasztó, amire egy angol felmérés világított rá: a szigetországban a szülők majdnem fele (48 százaléka) nem tudta, hogy az Egyesült Királyságban 19 éves kor alatt ingyenes a fogászati ellátás.
Vajon hány fiatal fogat lehetett volna megmenteni, és hány gyermek mosolyát lehetett volna egészségesebbé varázsolni, ha a szülők nagy része tisztában van az ingyenes ellátás lehetőségével?
Csak remélni tudjuk, hogy Magyarországon ezen a téren a jobb a helyzet…
Aggasztó számok
A britek 43 százaléka ráadásul azt sem tudta, hogy a terhesség alatt és után is ingyenes a fogászati ellátás, márpedig fogaink nemcsak gyermekkorban, hanem a várandósság során is nagy veszélynek vannak kitéve, nagyrészt a hormonváltozás miatt.
Bár a számok azt mutatják, hogy a fiatalok szájhigiéniája egyre jobb a fejlett világban, a brit fogorvosok szerint szükség volna egy felvilágosító kampányra, hogy a szülők még véletlenül se hanyagolják el a szükséges fogászati vizsgálatokat és kezeléseket.
A britek 27 százalékáról ugyanis kiderült, hogy az elmúlt két évben nem voltak fogorvosnál, 9 százalékuk pedig még sose ült fogászati székben.
Mi a helyzet Magyarországgal?
Hazánkban 18 éves kor alatt (bővebben: a középiskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok idején) a teljes fogászati ellátás ingyenes, leszámítva a fogtechnikai költségeket. 6 éves korig térítésmentesen jogosultak a gyermekek szülei olyan szűrővizsgálatokra is, amelyek segítségével megelőzhetők és időben felismerhetők a különböző fogászati rendelleneségek.
A fogászati ellátás a terhesség ideje alatt is ingyenes, sőt, még a szülést követő hetekben is. Nagy hiba erről nem tudni, és ezt ignorálni.
Érdemes a felnőtteknek is figyelni: a társadalombiztosítás által támogatott, térítésmentesen igénybe vehető fogászati ellátások közé tartozik

  • a sürgősségi ellátás,
  • az évi egyszeri szűrővizsgálat,
  • a beutaló alapján történő góckutatás és más alapbetegséghez kötődő fog- és szájbetegségek kezelése,
  • a fogsebészeti ellátás,
  • a fogkő-eltávolítás,
  • az ínyelváltozások kezelése,
  • valamint a fogmegtartó kezelés.
Scroll to Top