+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Tudod, hol él 700-nál is több baktérium?

Ez a cikk a meghökkentésről szól, de a tanulságok miatt – hidd el – megéri.

Te tudod, hogy a tested melyik részéről van szó? Talán van egy-két tipped, de szinte biztos, hogy rossz nyomon jársz, ugyanis a szájról van szó. Igen, a szádról, amiben – bármily hihetetlen – több mint 700 féle baktérium él, a számuk pedig, nos, az emberi ésszel fel sem fogható.

Hány baktérium él a szájban?

Csak a léptékek miatt: egy milliliter nyál nagyjából egymilliárd baktériumot tartalmaz, egy jó szájhigiéniával rendelkező személy fogainak a felszínén pedig 1000-100.000 baktérium él. Képzelheted, hogy mekkora nyüzsgés lehet azoknak a fogán, akik nem mosnak rendesen fogat – náluk ugyanez a szám 100 milliótól 1 milliárdig is terjedhet. Elképesztő, nem?

A 700-ra visszatérve pedig aggodalomra semmi ok, ugyanis az egyénenként eltérő, hogy ebből a hétszázból hány él az ember szájában. Átlagban 34 és 72 között van azoknak a válfajoknak a száma, amik például a te szádban megtalálhatók, ami már egy jóval barátságosabb szám.

Jók és rosszak

A szájban élő baktériumok között vannak jók és rosszak. A többségük szerencsére teljesen ártalmatlan, sőt, egyenesen hasznos, mint például a probiotikumok, amik a táplálékok emésztésében segítik a szervezetedet, vagy azok a baktériumok, amik megvédik az ínyed és a fogaidat, de olyan is akad köztük, ami elpusztítja a szájba kerülő ártalmas kórokozókat.

A probléma a rosszakkal van, többek között a Streptococcus mutans nevűvel, ami, ha túlságosan elszaporodik, akkor komoly fogászati megbetegedéseket okozhat. A másik mumus a Porphyromonas gingivalis, ami egyébként normál esetben nincs is jelen egy egészséges szájban, ha viszont megjelenik, akkor baj van. Ugyanis ez a baci összefüggésbe hozható a paradontitis (fogágybetegségek) kialakulásával.

A fogászati megbetegedéseken túl

A rossz baktériumok emellett nem csak fogászati jellegű megbetegedések felelősei lehetnek. Kutatások például kapcsolatot találtak a Porphyromonas gingivalis, illetve a reumatoid artritisz között, de azt is kimutatták, hogy a fogágybetegségek hosszú időn keresztül történő fennállása szívpanaszokhoz, valamint demenciához is vezethet.

A rossz baktériumokat sajnos nem száműzheted a szádból, de napi kétszeri alapos fogmosással megelőzheted az általuk okozott betegségeket.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.