+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Digitális fogászat: Így tervezünk ma fogpótlást

Volt idő, amikor a fogpótlások megtervezésére nem állt rendelkezésre számítógép – a manuális lenyomatvétel után a fogtechnikus laborjában, gipszminta után történt meg a „csoda”, és öltött végső formát egy korona vagy híd. A digitális világnak sok hátrányával együtt, mint amilyen a gyerekek internetfüggősége, rengeteg előnye is van.

A fogászat területén például a digitális tervezés és kivitelezés: ennek köszönhetően sokkal pontosabban illeszkednek a pótlások, ami csökkenti a fog körüli betegségek kialakulásának kockázatát, ráadásul ezek a hidak, koronák látványban is szebbek.

Lenyomatvétel, a tervezés első lépése

Bár a technológia már adott hozzá, a hagyományos lenyomatvételt még mindig többen alkalmazzák a 3D szájszkennerekkel szemben, ezért előbb nézzünk egy olyan esetet, amikor a mintát a sokak által jól ismert speciális kanál segítségével veszi le a fogorvos.

Vagyis a páciens ráharap a ragacsos anyagra, ami megszilárdul, és ez szolgál majd a tervezés alapjául. Pontosabban az ebbe az inverz lenyomatba öntött gipsz, hiszen kell egy háromdimenziós modell, amit be lehet szkennelni. Miután a szkennelés már megtörtént, következhet a tervezés, amiben egy speciális program segíti a technikus munkáját, illetve azét a személyét, aki a tervezést végzi.

Azaz itt már nem egy fizikailag megfogható modell alapján dolgoznak a laborban, hanem számítógépes adatok alapján. A digitálisan megtervezett fogpótlást azután számítógép vezérelte marógépekkel (CAM) készítik el a megfelelő anyagból.

Plusz egy előny: 3D nyomtatással a minta alapján néhány óra alatt egy ideiglenes fogpótlás is készíthető arra az időre, amíg a végleges fogpótlás nincs kész.

Az intraorális szkennerekkel még nagyobb precizitás érhető el

A fogpótlás tervezése akár teljesen digitálissá is tehető az intraorális szkennerekkel. Ebben az esetben már a mintavétel is digitálisan történik: a nagyjából fogkefe méretű eszközzel a fogorvos letapogatja a páciens száját, fogait, a 3D-s modell pedig rögtön meg is jelenik a számítógépen.

A gipszminták beszkennelésével szemben ebben az esetben az esetleges hibák sem maradnak rejtve, azokat azonnal látni fogja a fogorvos, és még azelőtt ki is javíthatja, mielőtt a fogpótlás elkészülne, és a próba során fény derülne a problémára.

Bár van még hová fejlődni, az biztos, hogy a fogpótlások tervezésében is a digitális módszereké a jövő.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.