+36 20 669 5169 Bejelentkezés

A fogászati implantátum története

A fogászati implantátumok beültetése ma igen nagy körültekintéssel, és alapos vizsgálatok után történik, de nem volt ez mindig így. Az első „implantátumokat” ugyanis egyszerűen bekalapálták a páciens állkapcsába, ami nem csak hogy fájdalmas lehetett, de szinte biztos, hogy fertőzés követte.

A bambusztól a rézig

Az évezredek során az emberek sok mindennel kísérleteztek, hogy pótolni tudják elvesztett fogaikat. Ennek az esztétikumon túl funkcionális okai is lehettek, fogak nélkül ugyanis mind a beszéd, mind pedig a táplálkozás nehézségekbe ütközik.

Az ősi Kínában időszámításunk előtt kétezer évvel bambuszból készült csapokat használtak a fogak pótlásásra, ami akár a modern implantátumok előhírnökének is tekinthető.

Ennél sokkal közelebb áll a modern implantátumokhoz az a megoldás, amit egy i. e. 1000 körül élt egyiptomi király múmiáján fedeztek fel a régészek. Az uralkodó felső állkapcsába rézből készült csapokat ütöttek be, bár az nem teljesen világos, hogy ezek a csapok fogpótlásként szolgáltak-e, vagy a király halála után helyezték be azokat.

A régészek több olyan leletre is bukkantak, ahol az állkapocsba valamilyen idegen anyagot helyeztek: vasat, mint egy, a mai Franciaország területén felfedezett kelta sírból előkerült csontváznál, vagy jáde követ, esetleg tengeri kagylót.

Egy ortopéd sebész végezte az első fogászati implantátum beültetését

Meglepő lehet, ugyanakkor mégsem, hogy az első fogászati implantátum beültetését nem egy fogorvos, hanem egy ortopéd sebész végezte el. Különös azért, mert azt hihetnénk, hogy elsősorban a fogászokat hozta lázba a kérdés, viszont logikus, mert egy ortopédust mindennél jobban foglalkoztathatta a csontok összeforrasztása egy komoly törés után.

Végül egy rágcsáló lett a megoldás kulcsa: a svéd professzor, Per-Ingvar Branemark egy nyúl combcsontjába ültetett titánium csavar beépülésének tanulmányozása után gondolta úgy, hogy más területeken is alkalmazhatná a felfedezését. Így jutott el egy idő után a fogaszati felhasználásig: az első implantátumot 1965-ben ültette be egy önkéntesbe, ami több mint 40 éven keresztül kifogástalanul funkcionált.

Az elsőt azután újabb beültetések követték, és a mai napig ez az eljárás tekinthető a fogpótlás legprogresszívebb módjának, közel 97%-os sikerrátával.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.