Több cukor, drágább fogászati kezelések? Aggasztó tendencia

Az emberek világszerte egyre több cukrot fogyasztanak, és ennek előbb-utóbb következményei lesznek: a megnövekedett szénhidrátfogyasztás elhízáshoz, szívbetegséghez, II-es típusú cukorbetegséghez és magas vérnyomáshoz vezet.
Emellett roncsolja a fogakat, és így közvetve a pénztárcánkra is kihat: mind többet és többet kell a fogorvosunknál hagyni, ha kezelni szeretnénk a sok cukor miatt kialakuló fogszuvasodást.
Mennyibe kerül az emberiségnek a cukorfogyasztás?
Nehéz pontos összeget mondani azzal kapcsolatban, hogy a túlzott szénhidrátbevitelnek milyen anyagi következményei vannak, de egyes vélemények szerint csak a fogászati számlák összege eléri a 172 milliárd dollárt világszerte.
Avagy ennyit költ minden ember a világ összes fogászatán egyetlen esztendő miatt… csak a cukor miatt.
A szénhidrátról (különösen a cukorról, valamint a fehér lisztről) és a folyamatosan növekvő bevitelről ma már tudjuk, hogy az az elhízás tekintetében fő bűnös. Csak egy ijesztő példa: az amerikaiak 250-300 grammot is fogyasztanak belőle, miközben még a konzervatív ajánlások szerint is ennek maximum a felét szabad bevinni szervezetünkbe.
És hogy milyen hatással van a fogainkra a cukor?
Roncsol, pusztít, ahol ér.
A cukros ételek miatt a lepedékek még ragacsosabbak lesznek, és így még könnyebben meg tudnak tapadni a fogainkon. A lepedékben található cukor pedig a baktériumok egyik kedvenc étele, csakhogy az ő falánkságuk következtében olyan sav termelődik, amely marni kezdi a fogzománcot. Ennek pedig egyenes következménye a fogszuvasodás.
Egy nemzetközi fogászati szaklapban megjelent kutatás szerint egyértelműen kimutatható a kapcsolat a cukorfogyasztás és az egyre növekvő fogászati problémák (sőt, számlák) között. Kutatók szerint minden plusz 25 gramm bevitt szénhidrát egy nap átlagosan évi 100 dollárral (mintegy 28-30 ezer forinttal) növeli a fogászati kiadásokat.
Mit tehetünk, ha meg szeretnénk óvni fogainkat?

  1. Cukros ételek vagy italok fogyasztása után mossunk fogat
  2. Az étkezést olajos ételekkel zárjuk
  3. Ügyeljünk arra, hogy étrendünk rostban gazdag legyen
  4. Étkezés után rágjunk cukormentes rágót
Scroll to Top