Az emberek világszerte egyre több cukrot fogyasztanak, és ennek előbb-utóbb következményei lesznek: a megnövekedett szénhidrátfogyasztás elhízáshoz, szívbetegséghez, II-es típusú cukorbetegséghez és magas vérnyomáshoz vezet.
Emellett roncsolja a fogakat, és így közvetve a pénztárcánkra is kihat: mind többet és többet kell a fogorvosunknál hagyni, ha kezelni szeretnénk a sok cukor miatt kialakuló fogszuvasodást.
Mennyibe kerül az emberiségnek a cukorfogyasztás?
Nehéz pontos összeget mondani azzal kapcsolatban, hogy a túlzott szénhidrátbevitelnek milyen anyagi következményei vannak, de egyes vélemények szerint csak a fogászati számlák összege eléri a 172 milliárd dollárt világszerte.
Avagy ennyit költ minden ember a világ összes fogászatán egyetlen esztendő miatt… csak a cukor miatt.
A szénhidrátról (különösen a cukorról, valamint a fehér lisztről) és a folyamatosan növekvő bevitelről ma már tudjuk, hogy az az elhízás tekintetében fő bűnös. Csak egy ijesztő példa: az amerikaiak 250-300 grammot is fogyasztanak belőle, miközben még a konzervatív ajánlások szerint is ennek maximum a felét szabad bevinni szervezetünkbe.
És hogy milyen hatással van a fogainkra a cukor?
Roncsol, pusztít, ahol ér.
A cukros ételek miatt a lepedékek még ragacsosabbak lesznek, és így még könnyebben meg tudnak tapadni a fogainkon. A lepedékben található cukor pedig a baktériumok egyik kedvenc étele, csakhogy az ő falánkságuk következtében olyan sav termelődik, amely marni kezdi a fogzománcot. Ennek pedig egyenes következménye a fogszuvasodás.
Egy nemzetközi fogászati szaklapban megjelent kutatás szerint egyértelműen kimutatható a kapcsolat a cukorfogyasztás és az egyre növekvő fogászati problémák (sőt, számlák) között. Kutatók szerint minden plusz 25 gramm bevitt szénhidrát egy nap átlagosan évi 100 dollárral (mintegy 28-30 ezer forinttal) növeli a fogászati kiadásokat.
Mit tehetünk, ha meg szeretnénk óvni fogainkat?
- Cukros ételek vagy italok fogyasztása után mossunk fogat
- Az étkezést olajos ételekkel zárjuk
- Ügyeljünk arra, hogy étrendünk rostban gazdag legyen
- Étkezés után rágjunk cukormentes rágót