+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Tintahal tinta: az íny diagnosztikájának új eszköze lehet a fogászatban

A tintahal tintát bizonyára sokan ismerik. Elsősorban a gasztronómiából, ahol nem csak az ételek színezésére, de ízesítésére is használják.

Ez a különös ízű fekete folyadék azonban egy egészen új szerepben tűnhet fel hamarosan, méghozzá a fogínybetegségek diagnosztikájában

Ahogy eddig csinálták, azaz a fogászati fogszonda

Sokaknak ismerős lehet az élmény, amikor a fogorvos egy kampós végű, hegyes kis eszközzel közelít a száj felé. Már önmagában a látvány ijesztő lehet egyes páciensek számára, különösen azoknak, akiknek rossz tapasztalatai voltak a kezelések során.

Így gondolhatta ezt Jesse Jokerst nanomérnök, a University of California professzora is, aki csapatával egy egészen újszerű megközelítést dolgozott ki az íny állapotának vizsgálatára. Az eddigi metódus nagyon egyszerű volt: a fogorvos az eszköz hegyes végét megpróbálta az íny és a fog közé juttatni. Ha a fogíny egészséges, akkor ott nem lehet tasakot képezni, ha beteg, akkor igen.

Bár a művelet inkább csak kellemetlen, akad vele egy hatalmas probléma. Ahogy a professzor fogalmazott: a fogszonda használata olyan, mintha egy sötét szobát úgy próbálnánk megvizsgálni, hogy felkapcsolunk egy zseblámpát, és csupán a szoba egyetlen pontját látjuk. Az új módszer ellenben lehetőséget biztosít rá, hogy teljes képet kapjanak a szakemberek az íny állapotáról.

De miért a tintahal tintája?

A tintahal tintája melanin nanorészecskéket tartalmaz, amik elnyelik a fényt. A vizsgálat során a páciens előbb egy, a gasztronómiában használt tintahal tintát is tartalmazó eleggyel öblöget. Ennek során a melanin nanorészecskék csapdába esnek a fogak és az íny között.

Ezt követően a tudósok lézersugárral megvilágítják a területet, aminek hatására a tintahal tinta felmelegszik és megduzzad, ezáltal nyomáskülönbséget hoz létre a tasakokban. Ez a nyomáskülönbség azután ultrahanggal detektálható, vagyis egy valóban részletes térképet kapnak az orvosok a fogak körüli tasakok mélységéről.

A kutatók már tesztelték az új képalkotási eljárást egy sertésen, és valóban remek eredményeket értek el, így a következő lépés fogorvosokkal való együttműködés lesz, azaz végső soron a módszer emberen történő kipróbálása.

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.