Az e-cigaretta is okozhat fogászati problémákat

Azt hitte, hogy a fogai nagyobb biztonságban vannak, ha elektromos cigarettát szív, mint akkor, ha hagyományosat? Nos, ha igen, akkor Ön nagyot tévedett. A legújabb kutatások ugyanis azt bizonyítják, hogy az e-cigi használata is vezethet fogászati és szájüregi problémákhoz, ezért érdemes odafigyelni a fogyasztás mértékére.

Az elektromos cigaretta kevésbé egészséges, mint gondolták

A rendelkezésre álló adatok alapján hosszú időn keresztül tartotta magát az az általános nézet, hogy az elektromos cigaretta a dohányzás egy egészséges formája, és viszonylag kevés kockázatot rejt a használói számára. Ahogy azonban egyre több és több kutatást végeznek az e-cigikkel kapcsolatban, ez a teória kezd megdőlni.

Az persze nem volt titok, hogy az elektromos cigaretták által kibocsátott gőzben a nikotin mellet számos egyéb káros anyag is található. Ilyenek a dietilén-glikol, ami erősen toxikus, de megtalálhatók benne a rákkeltő nitrózaminok is. Csakhogy eddig a tudósok úgy vélték, hogy ezen anyagok koncentrációja az egészségkárosító érték alatt van.

Irfan Rahman professzor (UR School of Medicine and Dentistry) és csapat épp azt bizonyították be, hogy az elektromos cigaretták komoly negatív hatással lehetnek a szájüreg egészségére molekuláris és sejtszinten egyaránt.

Az elektromos cigaretta egyre népszerűbb a fiatalok körében is

Nem is kétséges, hogy az e-cigi napjainkban komoly népszerűségnek örvend. Sokan használják a hagyományos cigiről való leszokást segítő megoldásként, míg mások a dohányzás egy egészségesebb formájának gondolják, ezért állnak át erre, miközben vagy nincsenek tisztában a kockázatokkal, vagy hajlamosak azokat semmibe venni.

Ez a trend már csak azért is veszélyes, mert a fiatalok így egyáltalán nem érzik át, hogy milyen egészségügyi – köztük fogászati – problémákat okozhat számukra az e-cigaretta használata a későbbiekben.

Az e-cigi hatása a szájüreg egészségére

A kutatások azt igazolták, hogy amikor az elektromos cigarettában a folyadék elég, a sejtek gyulladásfokozó proteineket bocsátanak ki. Ezek a fehérjék növelik a sejteken belüli stresszt, így a folyamat végül olyan károsodást okozhat, ami különböző orális betegségekhez vezethet.

Az elektromos cigi még sok szempontból ismeretlen terület, ezért aki meg akarja óvni a szájüreg, valamint a fogak egészségét, az jobb, ha kerüli az e-cigit, és a drasztikus megoldást választja, azaz egyik napról a másikra leteszi a cigarettát!

Scroll to Top