Otthon, édes otthon – Ami meghatározza, hogy mi van a nyáladban!

kitchen, home, interior

Azt mondják, az vagy, amit megeszel, de ez a mondás most egészen új értelmet nyert.
Egy brit kutatás szerint ugyanis az emberek nyálában található baktériumok keverékét nem a genetika, sokkal inkább a környezet sajátosságai határozzák meg; avagy a háztartás, amiben élnek. Hogy ez miért fontos felfedezés? Azért, mert ezeknek a baktériumoknak létfontosságú szerepe van a szájhigiéniában, és a kutatás arra világít rá, hogy ezt az egyénenként változó mixet akár mi is befolyásolhatjuk.
Minden a (jó) szájhigiéniához vezet
Az mBio-ban, az American Society for Microbiology szervezet folyóiratában megjelent kutatás szerint a környezeti behatások határozzák meg a nyál mikrobiótáját (azaz egy meghatározott helyen jelenlévő mikroorganizmusok összességét).
A kutatás egyik vezetője, Adam P. Roberts szerint „köztudott, hogy a nyál mikrobiótája és az egészségi állapotunk között kapcsolat van, ezért nem árt tudni, hogy mi történik a szánkban”.
A szájüregben több száz baktériumfaj él, amelyek fontos szerepet játszanak a megfelelő szájhigiénia fenntartásában. A nyál védelmi és tisztító feladatokkal rendelkezik,  abban fertőtlenítő enzimek vannak; termelődése alvás közben csökken, ezért is fontos, hogy lefekvés előtt megmossuk a fogainkat, hiszen ilyenkor nem érvényesül védő szerepe.
A normál szájflóra egyensúlya azonban felborulhat, és ha megváltozik a baktériumok, gombák és egyéb mikroorganizmusok összetétele, akkor kóros állapot is létrejöhet. És ennek egyenes következményei lehetnek a súlyos szájüregi betegségek.
„A nyál tartalomjegyzéke”
A kutatócsoport azt szerette volna megtudni, hogy a nyál összetételét milyen faktorok határozzák meg. Roberts és kollégái askenázi zsidó családok nyálmintáit kezdték el elemezni: a kutatásban résztvevők különböző háztartásokban éltek, ráadásul nem egy helyen, hanem négy országban és három kontinensen.
Ennek is köszönhető, hogy a kutatók nagy merítésből dolgozhattak, és összemérhették, hogy a nyálban található mikroorganizmusokat mennyire határozza meg a genetika és milyen mértékben a környezeti sajátosságok.
A kutatók összesen 157 egymással rokonságban álló és 27 nem rokon egyén nyálmintáját elemezték ki, és végül arra a megállapításra jutottak, hogy a különböző baktériumok aránya a környezeti sajátosságok alapján volt hasonló. Azaz nem a genetika határozza meg a nyál összetételét, hanem az, hogy hol élünk (és ott mit eszünk, milyen anyagokkal találkozunk, ott miképp viselkedünk).
Ahogy Roberts mondta: „Miután megértettük, hogy a mikrobióta összetétele fontos szerepet kap egészségünkben, elkezdhetünk odafigyelni arra, hogy miképp változtathatjuk meg azt mi magunk a saját egészségünk megőrzése és javítása érdekében”.

Scroll to Top