Tegyünk időben a fogszuvasodás ellen!

Sokszor hallunk róla, de mit jelent pontosan a fogszuvasodás?

A szuvasodás folyamata a fog végleges roncsolódásához vezet. A fog felszínén kezdődik, de a folyamat előrehaladtával egyre mélyebbre hatol. Amíg csupán a felszínen található, addig zománcszuvasodásról beszélhetünk, amint viszont eléri a fogbelet, már dentinszuvasodásról van szó. Mikor az idegkamrát is eléri a szuvasodás, erős fájdalom jelentkezik az adott fognál. Minél hátrébb található a fog, annál nagyobb eséllyel “hajlamos” a szuvasodásra. Leggyakrabban a kis- és nagy örlőfogak érintettek, ugyanis ezek barázdáiban könnyebben megülnek a káros baktériumok. Fiatalok esetében gyors lefolyású szokott lenni a folyamat, míg idősebb korban jószerivel elhúzódik az elmeszesedett dentincsatornák miatt. 

Miért alakulhat ki a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás kialakulása sok mindentől függhet. Számít a táplálkozás, a szájápolás, a szájban megtalálható baktériumok, a nyál összetétele, a fogak szerkezete és még bőven lehetne sorolni a meghatározó tényezőket. Így akármilyen elővigyázatos is ember, sajnos áldozatául eshet a problémának. Fogmosáskor szinte lehetetlen a baktériumok 100%-át eltávolítani a szájüregből, valamint a szájápolást követő negyed óra leteltével újfent elkezd plakk képződni. A plakk azon baktériumok összessége, amelyek a fogak felszínén megtapadnak és csak fogmosás segítségével távolíthatóak el. Ez a baktériumok álló vékony és láthatatlan filmréteg természetesen nem csak káros baktériumokat tartalmaz, azonban ha a zománc és a plakk között lezajló biokémiai folyamatok következtében a pH érték lecsökken, elkezdenek ásványi anyagok kioldódni a zománcból. 

Mit tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Ha a szuvasodás megjelenésekor észrevesszük a problémát, mikor még csak a fogzománc legfelső része érintett, van esélyünk a folyamat megállítására vagy akár visszafordítására. Mindenképp forduljunk mielőbb szakemberhez, de ezen kívül még a fluorid tartalmú fogkrémek is a segítségünkre lehetnek. Amint viszont a szuvasodás eléri a dentint, sajnos visszafordíthatatlanná válik a folyamat. Szembetűnő tünet lehet a fog érzékennyé válása, ami a fogbélgyulladás kezdeti jele lehet. Ilyenkor a hideg, meleg, sós vagy édes ingerek kellemetlen és fájdalmas hatást válthatnak ki, ám amint megszűnik a kiváltó ok, a panasz is elmúlik. Ebben a fázisban a megfelelő töméssel még menthető a fog. Ezt követően, mikor a káros baktériumok a fogbélbe jutnak, igen erős fájdalom társul a meglévő probléma melle. Ne várja meg, hogy a helyzet ennél is drasztikusabbra forduljon, keresse időben a Duna Dental szakembereit! 

Scroll to Top