A fogínygyulladás ismérvei és kezelése

Honnan ismerhető fel a fogínygyulladás?

A fogínygyulladás legjellemzőbb tünetei a duzzadt, vörös és érzékeny íny, a kellemetlen szájszag – mely több betegségre is utalhat -, valamint a gyakori fogínyvérzés. Ha ezek közül bármelyiket is tapasztalja, érdemes mielőbb szakemberhez fordulni, ugyanis ezek egyértelmű jelei a kialakult vagy a kialakuló félben lévő problémának.

Mi állhat az ínygyulladás hátterében?

Leggyakoribb kiváltó oka az ínygyulladásnak a nem megfelelő szájápolási szokások. Ilyenkor a káros baktériumok könnyebben elszaporodnak és ínyszövet gyulladást eredményeznek. A hajlam legfőbb meghatározója azonban a szájüregben található baktériumflóra. A genetikai és higiéniai okokon kívül bizonyos szokások hatására megnövekszik az esélye a probléma kialakulásnak, illetve fokozódásának. Nem kívánatos következményekhez vezethet többek között a dohányzás, vagy épp a rendszertelen és egyoldalú étkezés. Mindezekre érdemes odafigyelni, ezzel is csökkentve a fogínygyulladás kialakulásának esélyét. 

Mit tegyünk a fogínygyulladás megelőzése érdekében?

Figyeljünk a rendszeres és alapos fogápolásra, ezzel csökkentve a plakk képződést és meggátolva az íny irritációjáért felelős baktériumok elszaporodását. A plakkban található káros baktériumok nem csupán az ínyt, hanem a fogakat is jelentős mértékben roncsolják, ezzel elősegítve más probléma kialakulását is (például a fogszuvasodást). Maga a plakk egy olyan baktériumokból álló vékony, láthatatlan filmréteg, mely hasznos és ártalmas baktériumokat egyaránt tartalmaz, eltávolítani pedig mechanikusan, alapos szájápolással lehet. Ha a plakk túlságosan megvastagodik, fogkővé alakul és már nem eltávolítható hagyományos úton. Ebben az esetben mindenképp szükséges szakember segítségét kérni az eltávolításához. Amennyiben irritációt tapasztal a fogínyénél, forduljon bizalommal a Duna Dental szakembereihez, akik mielőbbi megoldást kínálnak a probléma megszüntetésére. A mielőbbi kezelés azért szükségszerű, mivel a kezeletlen gyulladás tovább terjed a fogágy további szöveteire és megtámadhatja a fogak körüli csontállományt is, azonban ekkor már fogágybetegségről beszélünk. A fogínygyulladás legsúlyosabb és visszafordíthatatlanabb következménye, hogy a csontszövet olyannyira meggyengül, hogy a fogak ki is hullhatnak. Hangsúlyozzuk, hogy amennyiben bebizonyosodik az ínygyulladás, forduljon mielőbb fogorvoshoz, mert a betegség megállítható és visszafordítható, ha a megfelelő stádiumban kap kezelést.

Scroll to Top