Mitől alakul ki az állkapocs kattogás és mit tehetünk ellene?

Sokak tapasztalhatják, hogy rágás közben, ásításkor vagy akár már beszéd közben is jelentkezik az állkapocs kattogása. Ilyenkor nem kell megrémülni, mert egy gyakori elváltozásról van szó, azonban érdemes vele minél előbb szakemberhez fordulni, Ez azért fontos, hogy kezelve legyen a probléma és ne vezessen komolyabb következményekhez.

Mi okozhatja az állkapocs kattogást?

Az állkapocs kattogását az ízület túlterhelése, elmozdulása vagy betegség okozza. Az állkapocs ízület a fülünk előtt található. A koponyacsont és az állkapocs csont találkozásánál helyezkedik el. Ennek az ízületnek köszönhető, hogy a csontok képesek elmozdulni egymáshoz képest, így képesek vagyunk például a beszédre vagy a rágásra. Mivel maga az ízület laza, ezért nem csak fel és le, hanem minden irányba mozgásteret enged az állkapcsunknak. Nincs olyan nap, hogy állkapocs ízületünk ne lenne folyamatos terhelés alatt, tekintve, hogy sokszor nem is tudatosan, hanem ösztönszerüen használjuk (pl. nyeléskor). Az idő előrehaladtával és fogaink folytonos kopásával azonban egyre nagyobb teher helyezkedik rájuk. A fogak kopása azért jelenthet súlyos problémát, ugyanis azzal, hogy méretük csökken, állkapcsunk is másképpen fog zárodni. Állkapcsunk megfelelő magasságának fogainkneredeti mérete tekinthető, azonban ha ez módosul, egészségügyi következményei is lehetnek. Az egyik és egyben leggyakoribb ilyen következmény az állkapocs kattogása. 

Milyen egyéb következményei lehetnek a kattogásnak?


Az állkapocs kattogásán kívül vagy azzal együtt olyan következmények is érhetnek bennünket, hogy kevésbé leszünk képesek az állkapcsunk megfelelő nagyságú és irányú elmozdítására. A környező izmok görcsössé válhatnak, minek következtében a mozgás méginkább korlátozódik és a folyamatot fájdalom is kísérheti. A későbbiekben a fájdalom kisugározhat a nyakra és a fejre egyaránt. Ha kezelés nélkül marad a probléma, hosszútávon akár az ízület is begyulladhat. Ennek elkerülése érdekében fordítsunk fokozott figyelmet az első intő jelnek, a kattogásnak és forduljunk még időben szakemberhez! A Duna Dentalnál készséggel állunk rendelkezésére!

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Scroll to Top