Szürke fogíny: mi okozhatja?

szürke fogíny

Már szinte axióma, hogy az ép, egészséges fogíny szép rózsaszínű. Nem vörös, nem fehér, és nem is kékes-szürkés. Sajnos azonban a rossz szájhigiénia, vagy egy régi fogtömés következtében az íny károsodhat, ami hosszabb távon akár fogvesztéssel is járhat. Ha tehát valamilyen elváltoást veszel észre, akkor azt minél előbb érdemes megmutatnod egy fogorvosnak, a szürke fogíny ugyanis valamilyen problémára utalhat, amit minél előbb kezelni kell.

Hogy mitől szürkülhet be az íny, és hogy mit lehet tenni ellene, azt gyűjtöttük most össze neked.

Mi állhat a szürke fogíny hátterében?

A szürkés íny többek között az alábbi okok miatt alakulhat ki:

  • fémvázas fogpótlás esetén idővel az íny szélénél jelenhet meg a nem éppen esztétikus, fémes színű sáv, aminek oka az íny visszahúzódása;
  • a festéktermelő baktériumok elszaporodása miatt, aminek következtében az íny széle szürkés-feketés lesz;
  • a súlyosabb, akut ínygyulladás velejárója lehet, hogy az ínysejtek elhalnak, és szürkés-kékes árnyalatot ölt az íny a fogak körül;
  • az amalgám tömések hatására ugyancsak szürkéssé válhat az íny, amennyiben az anyag részecskéi szép fokozatosan bedörzsölődnek a szövetekbe.

A szürke fogíny hátterében tehát számos tényező állhat, a jó hír azonban az, hogy ezek a tünetek a legtöbbször nem jelentenek komoly kockázatot, sőt, kis odafigyeléssel a kialakulásuk is megelőzhető. Hogy milyen módon? Az mindig a probléma jellegétől függ, azaz attól, hogy mi váltja ki a kellemetlen elszíneződést.

Hogyan szüntethető meg a szürke fogíny?

Az amalgám tömések miatt kialakult szürkés elszíneződés nem veszélyes az egészségre, de tény, hogy látványra nem igazán vonzó. Az ilyen tömést éppen ezért érdemes fényre kötő kompozitra cserélni, az ugyanis esztétikában magasan veri az amalgámot. Ami a festéktermelő baktériumokat illeti, azokkal szemben a jó szájhigiéniával lehet felvenni a küzdelmet, illetve a rendszeres fogkő-eltávolítás utolsó lépéseként alkalmazott homokfúvás is segíthet a nem kívánt kórokozók eltávolításában.

Amennyiben a szürke fogíny egy komoly ínybetegség következtében alakult ki, értelemszerűen ezt a problémát kell megszüntetni. A megfelelő kezelésről mindig a fogorvos dönt, azaz ő határozza meg, hogy milyen beavatkozásokat kell elvégezni, vagy hogy szükség van-e antibiotikum szedésére.

És végezetül jöjjenek a fémvázas fogpótlások: az ezek által okozott szürkés ínyszél ellen két nagyon szuper megoldás is létezik. Az egyik az úgynevezett vállas csiszolás, a másik pedig a fémmentes, cirkon koronák és hidak.

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Scroll to Top