Mi a különbség a cirkon és a fémkerámia korona között?

 

Amikor választani kell, hogy a fogpótlás cirkon kerámia vagy fémkerámia legyen, akkor érdemes sorra venni a két lehetőség előnyeit és hátrányait, és ezek alapján meghozni a döntést.

A cirkon kerámia korona: természetesen erős

A cirkon kerámia fogpótlások legnagyobb előnye, hogy az így készült hidak és koronák megtévesztésig hasonlítanak az eredeti fogakra.

Ennek az az oka, hogy a fogászati fémekkel ellentétben a cirkon már árnyalatában is hasonlít a fogak eredeti színére, és bár maga a cirkon nem ereszti át a fényt, de az erre a vázra égetéssel rávitt porcelánnak köszönhetően a végeredmény mégis természetes hatást nyújt.

A cirkon kerámia koronák melletti további fontos érv, hogy azoknak a pácienseknek az esetében is alkalmazható, akik fémallergiában szenvednek. Az ő esetükben a fémkerámia korona nem is jöhet számításba, hiszen az allergia komoly tüneteket okozhat azoknál, akik ebben a betegségben szenvednek.

A cirkon kerámia mind koronák, mind pedig hidak készítésére alkalmas, az egyetlen hátrány, ami vele szemben felhozható, csupán az ára, ami meghaladja a fémkerámia fogművek árát.

Fémkerámia korona: tartós és gazdaságos

Azoknak, akik a cirkon kerámiánál gazdaságosabb megoldást keresnek, és nem szenvednek fémallergiától, ideális választás a fémkerámia korona. Bár a tendencia egyre inkább az, hogy a páciensek a cirkon kerámiát részesítik előnyben, hiszen esztétikusabb, és a fognyaknál, illetve az íny szélénél bizonyos esetekben jelentkező fémes elszíneződés is kiküszöbölhető velük.

A fémkerámia legnagyobb előnye mindenképpen a tartóssága, hisz a nikkelmentes fém- vagy aranyötvözetből készült váz hosszú ideig használható. A vázra égetett porcelán borításnak köszönhetően ez a magoldás is esztétikus, igaz, a cirkonnal összehasonlítva alul marad.

Létezik még egy harmadik megoldás is a fogpótlások készítésére, ez pedig a préskerámia korona. Az ilyen fogpótlás esetében nincs fém váz – a teljes fog kerámiából készül.

A három lehetőség közül ezzel érhető el a legtermészetesebb hatás, hiszen még a cirkon kerámiánál is áttetszőbb, azt viszont érdemes megjegyezni, hogy több tagból álló hidakhoz nem használható, csupán szóló fogak esetén.

Scroll to Top