Szoptatós anyukák, figyelem: A szájhigiénia szerepe

A szülők legnagyobb félelme az, hogy a kisbaba megszületése után valami borzasztó, helyrehozhatatlan hibát vétenek. Rengeteg anyuka (és apuka is) görcsöl a helyes szoptatási póz, a hasfájás vagy a szűnni nem akaró sírás miatt, és pánik uralkodik el sokakban még az apró dolgoktól is.
Egy bizonyos szintig ez természetes reakció, pedig az örökös aggódás miatt sokan hagyják kiveszni az örömöt és a spontaneitást a gyermeknevelésből.
Persze vannak olyan esetek, amikor igenis szükség van a szigorra, és amikor a sarkunkra kell állni. Amikor egy kis aggódás nemcsak belefér, de fontos szerepe van a jövőre nézve.
Ilyen dolog a szájhigiénia is.

A szájhigiénia nem játék

A várandósság idején egyes kismamáknál gyökeres fordulat áll be a szájhigiénia terén, hiszen ez az az időszak, amikor sokan (akarva-akaratlanul) elhanyagolják saját egészségüket, nem sejtvén, hogy ez a baba fejlődésére és állapotára is kihatással van.
Még ma is terjed az a tévhit, hogy a kismamáknál szinte semmilyen fogászati beavatkozást nem lehet elvégezni, ezért gyakran találkozunk olyanokkal, akik nem is járnak kontrollra, mondván, úgyis felesleges. Emiatt csökken a szájápolási morál, amit csak tetéz, hogy a hormonális változások miatt könnyedén kialakulhat fogínyvérzés és fogszuvasodás. És a baba születése után ez nem fog csipp-csupp megváltozni, és nem lesz példás szájápoló az anyukákból. Tegyük hozzá, sajnos…
A várandós kismamák vérző fogínyéből ráadásul könnyedén bekerülhetnek a véráramba a kórokozók, ennek pedig súlyos következményei lehetnek; egyes kutatások szerint a terhességi gingivitis koraszülést is eredményezhet, arról pedig ne is beszéljünk, hogy más, egészségi kockázata is lehet.
Éppen ezért alapvetés:

  • várandósság idején a kismamáknak ugyanúgy oda kell figyelniük a szájápolásra
  • a pici megszületése után pedig már nemcsak a sajátjukra, hanem a babáékéra is

Fogápolás a szoptatás idején

A szülők egy része úgy gondolja, hogy a szájápolással bátran lehet várni, hiszen a tejfogak amúgy sem fontosak, elvégre azok a gyerek 6 éves koráig kiesnek, aztán majd úgyis jönnek a maradó fogak. Na, majd akkor…
… pedig ennél rosszabbat nem is tehet valaki a gyerekével.
A fogorvosok szerint nem lehet elég korán kezdeni a szájhigiéniára nevelést, mert ez megalapozza majd a felnövő gyerek későbbi viselkedését. A piciknek meg kell tanulniuk a fogápolás fontosságát (és ami nehezebb: meg is kell szeretniük), és a szülőknek azt is el kell érniük, hogy ne alakuljon ki félelem a fogorvosokkal szemben.
Egy brit kutatás világosan kimutatta, hogy az anyák megfelelő hozzáállása a kulcs, és minél tudatosabb egy édesanya már a kezdetektől fogva, annál jobb lesz a gyermek szájhigiéniája később.

A legfontosabb tanácsok szoptatós anyukáknak

1. A szoptató anyukáknak 400-500 kalóriatöbbletre van szükségük, hogy megfelelően gondoskodhassanak a picik egészségéről. Ezek a kalóriák azonban nem lehetnek üresek (üdítő, édesség, főleg a hozzáadott cukrok a veszélyesek). Ugyanez vonatkozik a folyadékfogyasztásra: eleget kell inni, máskülönben baj lesz a vége.
2. Sok amerikai kutató és fogorvos úgy gondolja, hogy fel kell hagyni az éjszakai szoptatással, mert az szuvas tejfogakat okoz. Az emberi tej laktóz formájában ugyanis cukrot tartalmaz, ez pedig ugyanolyan veszélyes lehet a picik fogaira, mint a felnőttekére egy lefekvés előtti bűnözés.
3. Nem szabad a gyermek ágyában hagyni a cumisüveget, hogy azt szopogatva nyugtassa magát a gyerkőc. Ez ugyanis növeli a későbbi fogszuvasodás kockázatát.
4. Nedves gézzel már a babák ínyét is meg kell törölni, és ha kibújtak az első fogak, akkor jöhetnek a spéci babafogkefék és a rendszeres, alapos szájápolás.
5. Oda kell figyelni a picik megfelelő flouridbevételére.
6. Nem szabad kihagyni az éves (vagy akár féléves) fogászati kontrollt. Sem a kicsiét, sem a mamáét.
Ezen 6 tanács betartásával már sokat tehetsz te is a saját és a kisbabád szájhigiéniájáért.

Scroll to Top