Fogászati kontroll: nem csak lehetőség, kötelesség

A fogászati kontrollra sokan úgy tekintenek, mint egy opcióra: ha akarok, elmegyek, ha nincs kedvem, akkor kihagyom. Arról sok szó esik, és mi is írtunk már róla, hogy a megelőzés szempontjából milyen fontos a rendszeres ellenőrzés, de azt sem szabad elfelejteni, hogy például a fogpótlások esetén a garancia egyik feltétele a szűréseken való megjelenés.

A fogászati kontroll kihagyásával elveszítheted a garanciát

A fogpótlás időben és költségben is nagy ráfordítás. Egy implantátum, korona vagy híd akár évtizedekre is készül, de csak akkor fog ilyen sokáig tartani, ha megfelelően ápolod, ha nem hanyagolod el, és megjelensz az előírt kontrollokon. Ez a fogpótlás fajtájától függően változhat: egy korona esetében elég lehet az évi egyszeri, míg az implantátum esetén a félévente történő ellenőrzés.
Miért van ez így?
Azért, hogy az orvos bizonyos időközönként meggyőződjön róla, betartod-e az általa előírtakat. Ha igen, és a fogpótlás valamiért mégsem működik megfelelően, akkor a garancia érvényesíthető, ha viszont nem jelensz meg a kontrollokon, az a garancia elvesztését jelentheti.
Tehát elsősorban a Te érdeked, hogy a megbeszélt időpontokban ellátogass a rendelőbe, és ellenőriztesd a fogaidat, fogpótlásodat!

Kérdezz, felelek!

A fogászati kontroll arra is remek alkalom, hogy feltedd az esetleges kérdéseidet.
Igen, az internet világában ma már minden kérdésre találsz a világhálón választ, és annak az ellenkezőjét is, a fogorvos azonban személyre szabottan a Te problémádra koncentrál. Ráadásul ember legyen a talpán, aki az egymásnak gyakran ellentmondó információk közül ki tudja szemezgetni, hogy számára melyik lesz a jó.

Összekötheted a fogkő-eltávolítással is

Ha nem akarsz csupán a kontroll kedvéért fogorvoshoz menni, akkor kösd össze például a fogkő-eltávolítással, így két legyet üthetsz egy csapásra. Egyrészt szép, egészséges mosollyal távozol a rendelőből, másrészt egy esetleges probléma is jobb, ha időben a felszínre kerül. Ha pedig minden rendben van, akkor legalább a fogaid miatt nem kell aggódnod.

Scroll to Top