+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Előzze meg a fogágybetegséget egyszerűen

A fogmosás egyszerű dolognak tűnik: az ember csak megmarkolja a fogkefét, rányom egy kis fogkrémet, aztán mehet a sikálás, igaz?

Nem, és ennél nagyobbat nem is tévedhetne az, aki így gondolja.

A megfelelő szájhigiénia fenntartásáért ugyanis komolyan meg kell dolgozni, és a fogorvos csak akkor segíthet megoldani fogas problémáinkat, ha mi is partnerek vagyunk ebben, és nem hanyagoljuk el a legfontosabb teendőket.

Szájápolás – otthon

A helyes szájápolás összetett dolog, amit ettől függetlenül nem állítja bonyolult feladatok elé a pácienseket. Hogy mire kell ügyelni?

  • A napi kétszeri alapos fogmosásra (mindegyik 3 percig tartson legalább),
  • a napi legalább egyszeri fogselymezésre (lehetőleg este),
  • a kúraszerű szájvíz-használatra (havonta 1 hétig például)
  • és a rendszeres fogorvosi kontrollra.
  • Nem felejthetjük ki az egészséges (vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag) táplálkozást sem.

A fogorvosok szerint a szájápolás akkor lehet hatékony, ha reggel és este is megmossuk a fogainkat, és a helyes technikát alkalmazzuk. Nem szabad sikálni és durva mozdulatokat használni, hiszen fogainkról lágy tisztítással is eltávolítható a nap közben rátapadt lepedék.

A fogselymezést érdemes estére és a fogmosás előtt beiktatni, a rendszeres fogorvosi kontroll pedig 6-12 havonta kell, hogy esedékes legyen.

Hogyan előzheti meg a fogágybetegséget?

Megfelelő szájhigiéniával csökken a fogágybetegség kialakulásának esélye, a rendszeres kontroll segítségével pedig észrevehető, ha a probléma mégis megbújik valahol. Ilyenkor a szükséges kezeléshez azonnal hozzáláthatnak a fogorvosok, és az érintett rágószerv megmentése is sokkal egyszerűbbé válik.

A fogágybetegség (periodontitis) az esetek többségében a kezeletlen ínybetegség miatt alakul ki, az ínybetegség (avagy gingivitis) leggyakoribb kiváltó oka pedig a fogkő. A helyes szájápolási szokások betartásával a fogkő valamelyest kordában tartható, a kontroll során pedig a maradék hatékonyan eltávolítható egy ultrahangos depurátorral.

A fogorvos ekkor röntgennel és fizikai vizsgálattal ellenőrzi a fogak, a csont és az íny állapotát, így bármilyen probléma is húzódik meg a háttérben, azonnal nekiláthatunk a gyógyításnak, és elejét vehetjük a későbbi kellemetlen következményeknek.

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.