+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Szívbetegséget is okozhat a nem megfelelő szájhigiénia

Egy felnőtt ember szájában 700-nál is több baktériumfaj található, de normál körülmények között ezek a mikroorganizmusok nem okoznak kellemetlenséget, sőt, segítenek fenntartani az egészséges egyensúlyi állapotot.

De mi történik akkor, ha a nem megfelelő szájhigiénia miatt a baktériumok bejutnak a véráramba? A helytelen szájápolás egyik következménye ugyanis éppen az, hogy fogínyünk megsérül, és a baktériumoknak ekkor már semmi sem állja útját.

Egyelőre még senki ne ijedjen meg, de a következmények súlyosak is lehetnek. Márpedig jobb félni, mint megijedni…

Molekuláris lasszó segítségével jutnak el a kórokozók a szívbe

A Bristoli Egyetem kutatói ijesztő megállapításra jutottak, miután vizsgálni kezdték a bakteriális szívbillentyű-gyulladást (endocarditis), valamint annak kiváltó okait.

A kutatások közben kiderült, hogy egy fehérje, az úgynevezett CshA molekuláris lasszóként képes arra, hogy eljuttassa szívünkhöz a szájüregben található Streptococcus gordonii nevű baktériumot. De természetesen csak akkor, ha azok a nem megfelelő szájhigiénia miatt be tudnak jutni a véráramba.

A baktérium a szívhez érve aztán képes arra, hogy kiváltsa az endocarditist, de a felfedezésnek szerencsére jó oldala is van, hiszen így lehetővé vált a szükséges gyógyszerek fejlesztése.

A helyes szájápolással az infarktus is kivédhető

Azt már régóta tudjuk, hogy a nem megfelelő szájhigiénia szervezetünk más pontjain is megbetegíthet minket, és hogy a fogápolás elhanyagolás nemcsak szív- és érrendszeri betegségeket, de tüdőgyulladást, demenciát és meddőséget is okozhat.

Amerikai kutatók szerint a szívbetegségek megelőzésében nemcsak a koleszterinszint vagy a vérnyomás kordában tartása játszik fontos szerepet, hanem fogaink tisztítása is.

A University of Bristol egyik korábbi kutatása például rávilágított arra, hogy az erekbe kerülő kórokozók összetapadásra késztetik a trombocitákat. Az így keletkező vérrögök fokozhatják a szívroham veszélyét.

Tanulság? Oda kell figyelnünk fogaink egészségére, hiszen nem csak az számít, hogy azok mennyire fehérek vagy rendezettek.

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.