Sokkoló: ínyproblémákat is okozhat az e-cigi

e cigarette, vaping, electronic cigarette

Sokan azt gondolják, hogy ha lecserélik a hagyományos cigarettát a biztonságosnak tűnő elektromosra, akkor azzal csak jót tehetnek az egészségüknek, csakhogy egy friss kutatás ennek ellentmondani látszik.
Meghökkentőnek hangzik? Valójában nem az.
A University of Rochester Medical Center tanulmánya szerint ugyanis az e-cigaretta is károsítja a fogínyt, és annak fogyasztása a benne található kemikáliáknak köszönhetően rossz hatással van a szájhigiéniára.
Egyre népszerűbb, de mégsem jó opció
Irfan Rahman, az egyetem professzora az Oncotarget nevű kiadványban publikálta csapatának kutatási eredményeit, amelyek az e-cigaretta hatását vizsgálták sejt- és molekuláris szinten.
Erre már csak azért is szükség volt, mert a hagyományos cigaretta káros hatásaitól félő fogyasztók közül egyre többen térnek át az elektromos változatra. Sajnos azonban erről sem mondhatjuk el, hogy tökéletes és biztonságos helyettesítők lennének, és Rahman csapatának kutatása komoly aggályokat fogalmazott meg.
De miért olyan veszélyes az e-cigaretta? A kellemetlen titok a termékhez használt alapanyagokban rejlik, amelyek az elektromos cigi elégésekor keletkező gőzzel együtt a szájüregünkbe kerülnek.
Pusztító hatás
A kísérletekből kiderült, hogy az e-cigi működésekor keletkező gőz olyan fehérje termelésére készteti a sejteket, amelyek végül súlyos károkat okozhatnak szájüregünkben.
Rahman szerint „az, hogy valaki milyen mértékben fogyaszt e-cigarettát, egyenes arányosan hat arra, hogy mekkora eséllyel alakulhatnak ki nála különböző szájüregi betegségek.”
Sőt, az ízesítésért is felelős kemikáliák miatt létrejött fehérje még arra is képes, hogy elpusztítsa az érintett sejteket, ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy az elektromos is változat is tartalmaz nikotint, ami ugyanúgy kiválthat ínyproblémákat.
Szakértők szerint ennek fényében további, a mostaninál is átfogóbb kutatásokra van szükség, hogy pontosan felmérhessük az e-cigaretta hatásait.

Scroll to Top