Segítség! Mik azok a fájdalmas púpok a szájpadlásomon?

Valószínűleg veled is előfordult már, hogy a nyelveddel fájdalmas apró, vagy netán nagyobb púpokat tapogattál ki a szájpadlásodon. Ezeket a piros kidudorodásokat a sérülésektől kezdve bizonyos betegségekig sok minden okozhatja, és általában maguktól elmúlnak, de azért nem kellemes a tudat, hogy ott vannak.
De lássuk, hogy mi okozhatja a problémát, és mit tehetsz a gyógyulás érdekében!

Fizikai sérülések

A piros dudorok, illetve az ezzel együtt járó fájdalom megjelenésének leggyakoribb okai között a különféle fizikai sérülések állnak az első helyen. Ezek a kisebb-nagyobb balesetek általában olyankor történnek velünk, amikor túlságosan forrót eszünk, vagy intenzíven rágunk valamit.
Persze léteznek még egyéb olyan tényezők is, amik sérüléshez vezethetnek. Ilyenek lehetnek a következők:

  • Rosszul illeszkedő fogpótlások.
  • Egy letört fog éles széle.
  • Egyenetlen fogászati ​​tömések, valamint törött koronák és hidak.
  • Allergiás reakció bizonyos ételekre, a fogkrém vagy a szájvíz egyes összetevőire.

Az orvos felkeresésével általában érdemes két hetet várni, hiszen mint már írtuk, ez az állapot a legtöbbször elmúlik magától. Ha viszont a probléma hosszabb távon is fennáll, akkor mindenképpen meg kell mutatni szakembernek, hiszen, ha például a kiváltó ok egy rossz tömés vagy fogpótlás, akkor azt rendbe kell hozni. Ellenkező esetben az irritáció folyamatosan megmarad, ami súlyosbíthatja az amúgy is kellemetlen állapotot.

Streptococcus fertőzés

A torkot és a mandulákat érintő bakteriális fertőzés egyik kísérő tünete lehet az apró, piros foltok, az úgynevezett petechiák megjelenése a szájpadláson. Mivel a fertőzés lázzal, nyeléskor jelentkező fájdalommal, vörös és duzzadt mandulákkal, valamint a nyirokcsomók megdagadásával jár, viszonylag egyszerű diagnosztizálni.
A betegség kezelése antibiotikumokkal történik, a piros foltok pedig a gyógyulással együtt szépen elmúlnak.

Egyéb kiváltó tényezők

A szájban megjelenő – nem feltétlenül piros – púpok okai között a szájpenész és az afta éppúgy megtalálhatók, mint a kéz-láb-száj vírus. Ezek a betegségek mind-mind más tünetet mutatnak, és például az afta magától el is múlik, de ha olyasmire leszel figyelmes, amivel előtte még nem találkoztál, akkor fordulj vele orvoshoz!

Scroll to Top