+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Ösztrogénterápiával megelőzhető az ínybetegség?

Meglepő eredményről számoltak be a Buffalo Egyetem kutatói: a nemrég megjelent tanulmány szerint egy csontritkulás elleni kezelés közel 50 százalékkal csökkentheti a súlyos ínybetegség kialakulásának kockázatát a változó korban lévő nőknél.

Az 50 évesnél idősebb, csontritkulással küzdő és ösztrogénnel (valamint kalciummal és D-vitaminnal) kezelt páciensek esetében ugyanis 44 százalékkal ritkábban alakult ki ínybetegség és periodontitis.

Súlyos fogágybetegség ellen is segíthet az ösztrogénterápia

A csontritkulás és az ínyproblémák közötti kapcsolatot már korábban is vizsgálták kutatók, így ma már köztudott, hogy a szájüregben található kórokozók a véráramba jutva oszteoporózist okozhatnak, de most először vizsgálták meg igazán az ösztrogénterápia lehetséges hatását az ínybetegségeket illetően.

Dr. Frank Scannapieco, a Buffalo Egyetem orálbiológiai tanszékének munkatársa és a tanulmány egyik társszerzője szerint az eredmények megerősítették azt, amit korábbi kutatások alapján már sejtettek, vagyis hogy a csontritkulás elleni harc egyúttal az ínyproblémákon is segíthet.

A tanulmány másik szerzője Dr. Johelle de S. Passos-Soares, a Bahia Egyetem munkatársa volt az, aki 113 változó korban lévő nőn végzett el csontritkulás elleni kezelést Brazíliában.

44 százalék: az egészséges fogínnyel rendelkezők aránya

Az ösztrogénterápiás kezelésen részt vevő betegeket két csoportra osztották a vizsgálat során: az első csoportba azok kerültek, akik legalább 6 hónapig kapták a kezelést, a második csoportba pedig azokat rakták, akik még sosem részesültek korábban hasonló gyógykezelésben.

Az így végzett kutatás során megfigyelték, hogy a korábban csontritkulás elleni kezelésen átesett nőknek egészségesebb volt a fogágya, valamint ritkábban szenvedtek ínyvérzéstől, mint azok, akik azelőtt nem részesültek ebben a terápiában.

A kutatók szerint az ösztrogénterápia hatással lehet a szájüreg egészségére is, és a kezeléssel nemcsak a nők csontjaira, hanem ínyére és fogágyára is vigyázhatunk.

Dr. Scannapieco és Dr. S. Passos-Soares szerint további kutatásokra van szükség, hogy még jobban megértsük a csontritkulás, az ösztrogénterápia és a fogágybetegség megelőzése közötti kapcsolatot.

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.