+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Mindent a rugalmas fogsorról.

„Mi lesz most velem, hogyan fogom így élvezni az ízeket?”

A saját fogak elvesztését, és ezzel együtt a kivehető fogpótlások készítését, valamint viselését sok páciens igazi tragédiaként éli meg. Ennek számos oka van, amik között a racionalitás mellett a lelki nehézségek is megtalálhatóak.

Lássuk be, a köznyelvben csak protézisnek nevezett fogpótlásoknak nincs jó hírük, miközben a ma használt, modern anyagoknak köszönhetően fényévekre járunk az évtizedekkel, sőt, akár az évekkel ezelőtt használt technológiáktól. Ennek hála egy napjainkban készült rugalmas fogsor hordása sokkal kényelmesebb, emellett jóval természetesebb hatást is nyújt, mint az elődei.

A kivehető fogpótlások mindezt elsősorban azoknak az új anyagoknak köszönhetik, amik megteremtik a lehetőséget a rugalmas fogsorok készítéséhez.

Mi az a rugalmas fogsor?

A rugalmas fogsor kényelmes, esztétikus, megfizethető és nem allergizáló fogpótlás, ami monomermentes anyagokból készül. Az előnyös tulajdonságait tulajdonképpen ezeknek a biokompatibilis anyagoknak köszönheti, hiszen ezek teszik lehetővé olyan fogpótlások készítését, amikkel a páciensek teljes mértékben elégedettek lehetnek.

A rugalmas fogsorok remekül illeszkednek az ínyhez, és gyakorlatilag törhetetlenek, vagyis hosszú élettartam várható tőlük. A készítésükhöz használt anyagtól függően javíthatók is, a rögzítésükhöz pedig nincs szükség fém kapcsokra, ami szintén feléjük billenti a mérleg nyelvét a hagyományos, akril bázisú protézisekkel szemben.

A rugalmas fogsorok tehát számtalan előnnyel rendelkeznek, amit most bővebben is megnézünk.

A rugalmas fogsor 10 előnye

Bármilyen szempont is legyen fontos egy-egy páciens számára, a rugalmas fogsorokban mindenki megtalálja azt a tulajdonságot, amiért érdemes ezt a megoldást választania. Bár ezek a pozitív tulajdonságok magukért beszélnek, és magyarázat nélkül is meggyőzik a pácienseket, érdemes elidőzni náluk egy kicsit.

 1. A rugalmas fogsor kényelmes, könnyű

Sok szó esik róla, hogy a hagyományos kivehető fogpótlásokat a páciensek egy része csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudja megszokni. Ennek egyik oka éppen a már említett akril bázisú, kemény anyag, amit a készítésükhöz használnak. Emiatt érzik sokan kényelmetlennek a protézist, ami nem idomul az ínyhez, tör, irritál.

Ezzel szemben a rugalmas fogsorok viselése kényelmes, amit annak köszönhetnek, hogy könnyűek és vékonyak, emiatt a páciensek gyorsan megszokják a hordásukat. Így nem kell hónapokon át szenvedniük, és folyamatosan visszajárni a fogorvoshoz, azaz sokkal előbb visszakapják a nevetés örömét, ezt pedig nem szabad lebecsülni.

 1. Természetes hatást nyújt

A részleges vagy teljes kivehető fogpótlásokkal kapcsolatban gyakran hangoztatott ellenérv, hogy ránézésre megmondható, nem valódi fogakról van szó. Igaz ugyan, hogy a protézisek alapvető célja a jó rágás visszaállítása, az esztétikumot egyáltalán nem szabad lebecsülni. Ma a hibátlan megjelenés sok esetben elvárás, ennek pedig a szép fogsor is része.

A rugalmas fogsorok teljesen élethűek, annyira, hogy szinte észre sem lehet venni, hogy fogpótlásról van szó, azaz tökéletes esztétikai hatást nyújtanak, így akinek a külső sokat számít, mindenképpen ezt a megoldást ajánljuk.

 1. Kopásálló, hosszú élettartamú

Egy kivehető fogpótlás esetén nem csak az esztétikum, de a tartósság is fontos. A fürdőszobában gyakran előfordulnak kisebb-nagyobb balesetek: tisztítás közben a fogsor beleeshet a mosdóba vagy leeshet a járólapra, és megsérülhet. A rugalmas fogsor egyik előnye, hogy törhetetlen, vagyis hosszú élettartam várható tőle.

Ha valamilyen szerencsétlen körülmény folytán mégis megsérülne a fogsor, akkor a Vertex esetén lehetőség van a javításra, vagyis nem kell újabb nagy költségbe verni magát a páciensnek.

A rugalmas fogsor ezenkívül jó kopásállósággal is rendelkezik, ennek köszönhetően sokkal tartósabb, mint hagyományos társai.

 1. A rugalmas fogsor biokompatibilis, nem allergizál

Mind a Vertex, mind pedig a Valplast jellemzője, hogy nem allergizálnak. Ennek a tulajdonságnak napjainkban egyre nagyobb jelentősége van, hiszen mind többen szenvednek allergiától, amiről gyakran nem is tudnak. Képzeljük el azt a visszás helyzetet, hogy elkészül az új fogsor, és utána derül ki, hogy a páciens allergiás valamely elemére.

Szerencsére a fenti két anyag esetén ilyen nem fordulhat elő, mert egyik sem okoz túlérzékenységet, ezért bátran ajánlhatók mindenkinek.

 1. A rögzítéséhez nincs szükség fémre

A részleges kivehető fogsorok rögzítése a hagyományos protézisek esetén fém elemekkel történik. Bár az elhorganyzásnak több módja is van a kapcsostól a teleszkóposig, közös jellemzőjük, hogy valamilyen fémet használnak hozzájuk.

Ezek az elhorganyzások gyakran látszódnak, emiatt nem esztétikusak, ráadásul allergiás tüneteket is kiválthatnak. Ezzel szemben a rugalmas fogsor esetében a rögzítés áttetsző, nincsenek drótkapcsok, azaz gyakorlatilag észrevehetetlen.

 1. Stabil, jól tapad

A rugalmas fogsorok egyik legnagyobb előnye, hogy jól tapadnak az ínyhez, nem mozdulnak el, ezáltal sokkal felszabadultabban élvezhetik a páciensek az étkezés pillanatait, és szabadabban beszélgethetnek, mert nem kell attól tartaniuk, hogy a fogpótlás elmozdul.

 1. A rugalmas fogsor javítható

A rugalmas fogsorok esetében lehetőség van kisebb javításokra is, vagyis nem kell azonnal új protézist csináltatni, ha a régivel történik valami. Köztudott továbbá, hogy az ember folyamatosan változik, többek között az állkapcsa is. A rugalmas fogsornál kisebb módosításokat is végre lehet hajtani annak érdekében, hogy a protézis ezen változások után – illetve alatt – is stabil maradjon, és jól illeszkedjen.

 1. Hajlékony, rugalmas

Nem meglepő, hiszen a nevében is benne van, hogy a rugalmas fogsor rendelkezik egy bizonyos fokú hajlékonysággal. Részben ennek a tulajdonságának is köszönheti, hogy kényelmes „viselet”, emellett ez a rugalmasság a jó illeszkedésben is szerepet játszik.

 1. Megfizethető

A fogpótlás anyagi részéről is érdemes néhány szót ejteni, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mennyibe kerül a protézis. Nem tekinthetünk el attól a ténytől, hogy vannak, akiknek fontos az ár; az ő számukra is remek választás a rugalmas fogsor, ami kiváló ár/érték aránnyal rendelkezik.

A rugalmas fogsor egy olyan megfizethető megoldás, amit mindenki megengedhet magának, aki vissza szeretné kapni a mosolygás, illetve az evés örömét, de akinek egyúttal a költségek is számítanak.

 1. Könnyen tisztítható

A rugalmas fogsor tisztításához nincs szükség külön speciális ápolóra, tiszta víz segítségével könnyedén lemosható és megőrizhető a megfelelő szájhigiénia.

Milyen anyagokból készül a rugalmas fogsor?

A rugalmas fogsorok készítéshez használt két leginkább elterjedt anyag a Vertex, valamint a Valplast. Mindkét márka igen népszerű a páciensek és a fogorvosok, fogtechnikusok körében, és mindkettő mellet számtalan érv szól.

Elöljáróban megjegyezzük, hogy a Valplastból elméletileg nem lehet teljes fogsort készíteni és javítani sem lehetséges, míg a Vertex javítható. Ennek fényében, ha választani kell, akkor a Vertex mellett tesszük le a voksunkat, hiszen ez az anyag rugalmasabban viselkedik.

Amit a Vertexről tudni érdemes

A holland Vertex története egészen az 1939-es cégalapításig vezethető vissza, ám ekkor még csak fogászati anyagok kereskedelmével foglalkozik a vállalat. Az 1940-es években kezdődik meg a fogsorokhoz használt anyagok kifejlesztése, a Vertex ThermoSens – amit a rugalmas fogsorokhoz használunk – gyártása pedig 2011-ben indul be.

A Vertex termékei prémium minőséget képviselnek, és a páciensek igényeit minden tekintetben kielégítik; ez, és a felhasználók iránti teljes elkötelezettsége emelte a céget a legnagyobb, a fogsorok készítéséhez használt anyagokat gyártó vállaltok sorába.

A Vertex ThermoSens

A Vertex ThermoSens egy olyan innovatív, gyakorlatilag törhetetlen protézisanyag, ami rengeteg előnyt ötvöz magában. Az ebből készült rugalmas fogsor előnyeit már bemutattuk, most magával az anyaggal, és annak tulajdonságaival foglalkozunk behatóbban.

A Vertex ThermoSens tulajdonságai

 1. Prémium minőség: a Vertex ThermoSens a legjobb alapanyagok felhasználásával készül, így maga a végeredmény is magas és megbízható minőséget képvisel. Erre a rugalmas fogsorok készítésénél szükség is van, hiszen a protézisek folyamatosan nagy igénybevételnek vannak kitéve, és esztétikailag is állniuk kell a sarat.
 2. Monomermentes: ezen tulajdonságának köszönhetően a ThermoSens nem vált ki allergiás reakciót, ezért mindenkinél alkalmazható. Mivel napjainkban az allergia már szinte népbetegség, ezért lényeges a biokompatibilis anyagok használata a fogászat területén is.
 3. Nem zsugorodik: a tökéletes illeszkedés záloga a térfogat csökkenésének hiánya, így az ebből az anyagból készült protézist kényelmes viselni a pácienseknek.
 4. Nem törik: leesett a földre? A mosdókagylóban landolt? Semmi gond, ugyanis a ThermoSens anyag nem törik, ellenáll a mindennapi használat során jelentkező igénybevételnek.
 5. Javítható: kisebb hibák esetén nem kell új protézist készíttetni, mert a Vertex ThermoSens fogsorok javíthatók, és részben módosíthatók is, ami egyúttal jelentős megtakarítást is jelent a páciensek számára.
 6. Teljes és részleges kivehető fogsor is készíthető belőle: a ThermoSens egyik nagy előnye, hogy mindegy, mekkora problémát kell helyrehozni vele, azaz a teljes fogsort kell pótolni, vagy annak csak egy részét, mindkét esetben használható.
 7. 15 színben érhető el: ennek a színválasztéknak és változatos mintázatnak köszönhetően mindenkinek elkészíthető a tökéletes rugalmas fogsor, ami nem látszódik, hiszen a protézis teljesen illeszkedik az íny színéhez.
 8. Ellenáll a nedvességgel szemben.
 9. Gyors és könnyű polírozni: ez a tulajdonság a páciensek szempontjából ugyan nem lényeges, de a fogtechnikusok valószínűleg értékelik ezt az előnyt.

A Vertex ThermoSens anyag kiváló tulajdonságainak hála a belőle készült rugalmas fogsorokat biztosan hosszú ideig viselik majd a páciensek, és száz százalékban meg lesznek elégedve vele. Ne feledkezzünk azonban meg a másik anyagról, a Valplastról sem, amit a rugalmas protézisek készítéséhez használnak.

A Valplast tulajdonságai

Az amerikai cég nem rendelkezik olyan nagy múlttal, mint a Vertex Dental, ennek ellenére igen nagy népszerűségnek örvend ez a termék is. Bár nem hasonlítható össze a két anyag, hiszen a Valplast nem alkalmas teljes kivehető protézisek készítésére, csak részleges kivehető fogsorokhoz használható, illetve, mint ahogy korábban már írtuk, sajnos nem javítható, de jó és gazdasásgos alternatívát jelent például a Vertex ThermoSens mellett.

Milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik a Valplast?

 1. A Valplast természetes színének köszönhetően teljesen észrevehetetlen lesz a belőle készült fogsor, mert tökéletesen utánozza a saját íny árnyalatát, és ezáltal valóban olyan hatást kelt, mintha nem viselne a páciens fogsort.
 2. Könnyű: a Valplast rugalmas fogsorok a nejlon alapú anyagának köszönhetően vékonyak és könnyűek, azaz jóval kényelmeseb a viselésük, mint a hagyományos protéziseké. Egyszerűen eltűnik az a fura érzés, mintha tele lenne az ember szája.
 3. Tartós: az anyag meglehetősen tartós, így hosszú időn keresztül használható ugyanaz a protézis.
 4. Fémmentes rögzítés: a fémeknek a Valplast esetén is búcsút inthet a páciens, a fogsor rögzítése ugyanis az emberi szövet színéhez hasonlatos kapcsokkal történik, ami teljes mértékben illeszkedik a szájba.
 5. Törhetetlen: vagyis hosszú életű. A Valplast anyagú rugalmas fogsorral nem kell úgy bánni, mint a hímes tojással, mert ellenálló – de azért persze senki ne vágja a földhöz szándékosan.

Melyiket válasszam: hagyományos vagy rugalmas fogsor?

Erre a kérdésre viszonylag egyszerű a válasz a rugalmas fogsor előnyeinek ismerete után: egyértelműen a rugalmas fogsor kerül ki győztesen a hagyományos protézissel szemeben a képzeletbeli párharcból.

Hiszen a rugalmas fogsor tartós, javítható, esztétikus, de ami a teljes vagy részleges kivehető fogsorok estén talán a legfontosabb szempont, hogy kényelmes a viselésük, és sokkal könnyebb megszokni őket, mint a nagyobb és nehezebb hagyományosnak mondott protéziseket.

Ha a két ismertetett anyag közül kell választani, ott is kézenfekvőnek tűnik a döntés. Igaz, hogy mind a Vertex ThermoSens, mind pedig a Valplast anyag könnyű, mégis ellenálló, akad két szempont, ami miatt ThermoSens tűnik a jobb választásnak. Ez a két érv pedig a javíthatóság és a felhasználás módja.

A ThermoSens ugyanis elviekben javítható, míg a Valplast nem. A másik szempont a felhasználási lehetőségek: a Valplastot nem ajánlják teljes kivehető fogsorhoz, csak részleges kivehetőhöz, ezzel szemben a ThermoSens mindkét célra maradéktalanul megfelel.

Összegezve azt mondhatjuk, hogy a Vertex ThermoSens felhasználásával készült rugalmas fogsor tekinthető a legjobb alternatívának, ha a foghiány pótlására egyedül a protézisek jöhetnek szóba a páciensnél.

 

A Vertex rugalmas fogsor most 120.000 Ft/állcsont.
Alsó+Felső 240.000 Ft

Jelentkezzen be még ma és biztosítsa be a helyét!
Írja a megjegyzésbe, hogy “vertex”.

Ha hagyományos kivehető fogsor érdeklené, akkor kattintson IDE

 


Hogyan vegyük fel Önnel a kapcsolatot?

TelefononE-mailben

Ha telefonos visszahívást kér, mikor kereshetjük?

DélelőttDél körülDélután

Szeretnék értesülni az akciókrólHozzájárulok

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.