Így készül korona a fogászati implantátumra

Ha csupán egyetlen hiányzó fogad van, akkor a fogpótlás legjobb módja a fogászati implantátum beültetése, és az erre kerülő korona. Hogy pontosan hogyan készül a fogpótlás a műgyökérre, arról kevesebb szó esik, pedig a folyamatnak ez a lépés is fontos része, nem csak maga a fogbeültetés.

Éppen ezért lépésről lépésre bemutatjuk most neked, hogyan is kerül fel a korona a fogászati implantátumra.

1. Meg kell várni a teljes gyógyulási időt

Igaz, hogy magának a korona készítésének nem része, ennek ellenére mégis ezzel a ponttal kezdjük a felsorolást. Hogy miért? Mert lényeges, hogy a fogpótlás csak akkor kerülhet fel a műgyökérre, ha az teljesen gyógyult, becsontosodott. Hogy ez mennyi ideig tart, az mindenkinél más és más, de minimum két hónap biztosan kell hozzá, csontpótlás esetén pedig akár fél évet is igénybe vehet.

A gyógyulási idő alatt sem kell rejtegetned a fogaidat, és eltakarni a szád mosolygás közben, mert az orvos ideiglenes fogpótlást készít az implantátumra, ami kielégítő megoldás az átmeneti időre.

2. Lenyomatvétel

Hagyományos esetben a fogpótlások készítése a konzultációval és a kezelési terv elkészítésével kezdődik. Ezeket a pontokat ezúttal átugorjuk, hiszen az implantátum beültetése előtt a fenti a lépések már megtörténtek.

Most tehát ott tartunk, hogy túl vagy a gyógyulási folyamaton, és kezdődhet magának a koronának az elkészítése, aminek az első lépése a mintavétel. Jó, ha tudod, hogy nem csak az implantátumról és a mellette lévő fogakról kell mintát venni, hanem az antagonista, azaz az ellentétes állcsonton lévő fogakról is annak érdekében, hogy pontosan be lehessen állítani a harapási magasságot, és precízen meg lehessen tervezni a koronát.

A mintavétel történhet a hagyományos módon, vagyis a szájba helyezett speciális kanál segítségével, amit egy ragacsos anyaggal töltenek meg. Miután ez az anyag megszilárdul, meg is kapjuk a fogak inverzét, hogy azután ebből a fogtechnikus a fogazat mását „kiöntse”.

Napjainkban a mintavételnek létezik már egy jóval modernebb formája is. Ehhez úgynevezett intraorális szkennert használ a fogorvos, amivel digitális lenyomatot készít a teljes fogsorról, aminek alapján megtervezhető és elkészíthető a korona.

3. A korona színének kiválasztása

A korona színének kiválasztása természetesen történhet a mintavétel előtt is, itt ennek nincs nagy jelentősége. Ami fontos, hogy a korona színének tökéletesen illeszkednie kell a fogsorba – nem lehet sötétebb, de fehérebb sem a sajátoknál, mert az azonnal szemet szúr.

4. A korona elkészítése a fogtechnikus által

A korona elkészítését a fogtechnikus végzi, és a művelet több lépésből áll. Miután a fogtechnikus megkapja a fogaidról vett mintát, egy kemény anyagból kiönti azt, majd egy különös nevű eszközbe, az artikulátorba helyezi. És hogy mi is az az artikulátor? Egy olyan berendezés, ami lemodellezi az állkapcsod mozgását, hogy ennek alapján olyan korona készüljön, ami tökéletesen illeszkedik a fogsorodba.

A következő lépés a korona megformázása, majd a kiöntés következik, azután a váz végleges kidolgozása, végül pedig a megfelelő leplezés felvitele. A részletekbe ennél jobban nem megyünk bele, a lényeg úgyis az, hogy a fogtechnikus értse a dolgát.

Arra azért még kitérünk, hogy a fogászatban használt technológia fejlődésével ezt a hagyományos módot egyre inkább felváltják a digitalizáció nyújtotta módszerek – így például a mintavétel mellett a korona elkészítése is történhet számítógépes vezérlés alkalmazásával.

5. A korona próbája

Mielőtt a korona véglegesen rögzítésre kerülne az implantátumra, mindenképpen szükség lesz egy próbára, ez ad ugyanis lehetőséget arra, hogy az apróbb hibák, eltérések javításra kerüljenek. Ha minden stimmel, akkor a laborban felkerül rá a kerámia leplezés, és következhet az utolsó lépés.

6. A korona rögzítése az implantátumra

Az utolsó lépés, a hónapokig tartó folyamat „megkoronázása” a korona rögzítése az implantátumra, ami egy speciális ragasztóanyaggal történik. Miután ez megtörténik, felszabadultan élvezheted az ételeket és bátran mosolyoghatsz, de fontos, hogy a rendszeres kontrollokról nem feledkezz meg!

Scroll to Top