Robot végzi hamarosan a fogászati implantátum beültetését?

A fogászati technológia folyamatosan fejlődik, és szinte havonta-kéthavonta jelennek meg a forradalmi újdonságok.
Gondolta volna például, hogy a fogbeültetés akár különböző implantációs sablonokkal is elvégezhető, így az eredetit helyettesítő műgyökerek mikronpontosan oda kerülhetnek, ahová azt a szájsebész a 3D CT képe alapján megtervezte? Gondolta volna, hogy hamarosan egy apró kis robotizált eszköz végzi majd el a szóló koronákhoz a fogak lecsiszolását?
A fogászat minden területén zajlik az innováció, így nem véletlen, hogy eljött az idő arra, hogy szájsebész helyett számítógép és robot végezze el a fogbeültetést.

A jövő megérkezett

A South China Morning Post egyik cikke szerint Kínában nemrég sikeresen tesztelték azt a fogbeültető robotot, amely képes volt a kiválasztott páciens szájába két darab, 3D-nyomtatóval készített műfogat behelyezni.
A nagyjából egyórás beavatkozást egy négy évig tartó kutatás-fejlesztés előzte meg, és abban a kínai Negyedik Katonai Kórház és a Beihang Egyetem vett részt.
Az eddigi információk szerint a műtét sikeres volt, a páciens és a robot is jól van.

Több mint játék

A fogászati implantátum beültetése rutineljárásnak számít manapság, de az még mindig egy komoly beavatkozás, amelyhez nagy tudás és tapasztalat szükséges. Kiváltképp a tervezéshez, hiszen ez az alapja a sikeres megvalósításnak.
A minden műtétet megelőző precíz állapotfelmérés a mostani esetben sem tért el a megszokott protokolltól: az orvos betöltötte a páciens állkapcsának 3D-s képét a robot vezérlőszoftverébe, majd lépésenként haladva megtervezte a beavatkozást.
A műtét csak akkor kezdődhetett el, amikor mindent rendben talált az orvos és a szoftver saját ellenőrző funkciója is. A fúrót a kezelőszemélyzet indította el, onnantól kezdve pedig átvette a munkát a robot.

Miért van/lehet rá szükség?

Azért, mert a fogászati implantátum beültetése nem egyszerű feladat, ahhoz ugyanis stabil kéz és nagy precizitás szükséges. A szájsebészek a nagy gyakorlat miatt elképesztően aprólékosak, de mindig van nagyobb biztonság… ez esetben egy robot által kapjuk meg.
Ahogy azt látjuk, ebben az esetben sem történhet meg semmilyen lépés előzetes állapotfelmérés és a szájsebész tudása, tapasztalata nélkül, hiszen a robot maga csak elvégzi a kapott utasításokat.
A Yomi néven futó megoldás viszont olyan ügyes, hogy az Egyesült Államokban már forgalmazási engedélyt is kapott. Érdemes megnézni a működést bemutató videót.
(kép forrása: South Morning China Post)

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Scroll to Top