+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Mi a különbség a 3D CT és a panorámaröntgen között? [7 előny, amiről érdemes tudnod]

Az 1990-es évek közepén elterjedt digitális röntgen forradalmi képalkotó eljárásnak számított a maga korában, hiszen

  • az egész fogsor állapotát megmutatja
  • készítése közben a pácienseket sokkal kisebb sugárterhelés éri
  • a végeredmény pedig jó minőségű

A panorámaröntgen bizonyos esetekben a mai napig hasznos segítség, de a mind korszerűbb fogászati beavatkozások (így például a fogbeültetés) megkövetelték egy még precízebb módszer bevezetését, hiszen az új eljárások hatékony megvalósításához pontosabb diagnosztikára van szükség.

A fejlődés következő lépcsőfoka a 3D fogászati CT volt, amely egyre népszerűbb már Magyarországon is, hiszen páratlan előnyöket biztosít nemcsak a fogorvosoknak, de a pácienseknek is.

1. 3D-s képet mutat

A CT által készített felvétel háromdimenziós, ezáltal minden irányból kielemezhető a páciens szájüregének állapota, mindezt egy könnyedén irányítható kezelőfelület segítségével.

A végeredmény pedig méretarányos és nem torzít.

2. Tizedmiliméteres pontossággal dolgozik

A CT-felvétel elképesztő részletességgel dolgozik, és olyan pontos képet készít a páciensről, hogy végül semmilyen probléma nem marad rejtve a fogorvosok elöl.

Többet árul el a páciens állkapcsáról, ezáltal precíz lehet a diagnózis, és személyre szabott kezelések valósíthatók meg.

3. Gyors

Amíg a panorámaröntgen csupán egyetlen képet készít, addig a CT által létrehozott 3D-s képhez több száz felvételre van szükség, hogy végül háromdimenziós végeredmény szülessen.

Ehhez pedig nincs szükség sok időre, és egy teljes 3D CT-felvétel általában 30 másodperc alatt elkészül.

A kész felvétel pedig rögtön kielemezhető, hiszen az pár másodperccel később már meg is jelenik a CT-hez csatlakoztatott számítógép kijelzőjén.

4. Megmutatja, hogy milyen vastag és sűrű a csontszerkezet

… és képet ad a környező anatómiai képletek pontos lefutásáról.

Fogászati implantátum alkalmazása esetén ez rendkívül fontos, hiszen a CT megmutatja, hogy a csont mely ponton elég vastag és jó minőségű ahhoz, hogy oda műgyökeret lehessen beültetni.

5. Oldalnézetben is láthatóvá válik az ideg és az arcüreg (felül)

Nemcsak impantálásnál, de például bölcsességfog eltávolításakor is fontos az, hogy lássuk, érintett-e a beavatkozás során az arcüreg (fent) vagy az ideg (lent).

A CT képének elemzése lehetővé teszi, hogy már a műtét előtt lássa a szakorvos a rendelkezésére álló lehetőségeket, így elkerülhetők a kellemetlen meglepetések.

6. Hatékonyabb diagnosztika

Előfordult már, hogy fogászati problémával küszködtél, de még az orvos is bizonytalan volt, hogy mi okozza a tüneteket?

A 3D CT-felvétellel alaposabb lehet a diagnosztika, és még a rejtett problémákat is észre lehet venni (ilyen például bennmaradt gyökérdarab). Ennek előnye egyértelmű: hamarabb el tudja kezdeni a fogorvos a megfelelő kezelést.

7. Kisebb sugárterhelés

A 3D CT alkalmazásával a pácienst kisebb sugárterhelés éri mint egy panorámaröntgen esetén.

Nem véletlen, hogy ez a képalkotó eljárás egyre kedveltebb, és hogy egyre több fogászat alkalmazza a 3D CT-felvételt minőségi garanciaként, hogy a diagnózis pontos, a kezelés pedig kockázatmentes legyen.

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.