Pontosság nélkül nincs esztétikus korona – avagy mit kell tudni a CAD/CAM technológiáról?

A cirkonkoronák előtt léteztek:

  • tartós, de kevésbé esztétikus;
  • valamit esztétikus, de közel sem elég erős megoldások.

A porcelánleplezésű fémkorona kedvező árú kialakításnak számít, de a szürkés színű fémváz és az áttetsző kerámiaréteg nem nyújtja ugyanazt a hatást, amit az eredeti fogaknál megszokhattunk.
A tiszta porcelánfogak ellenben hihetetlenül esztétikusak, de csak a frontfogak esetében használhatók, mivel nem bírnák el a terhelést sem hídelemként, sem az őrlőfogak helyén.
És lőn: a cirkonkorona
Aztán megjelentek a cirkonkoronák, amelyek már elég erősek ahhoz, hogy bárhol, bármilyen körülmények között alkalmazhassuk őket: fogászati híd, fogászati korona, valamint frontfog és őrlőfog esetében is kiváló megoldásnak számítanak.
A fehér színű váz miatt pedig a kerámiarétegen nem a szürkés szín tetszik át halványan, hanem az eredeti fogaknál is tapasztalt természetes hatás.
Csakhogy a cirkonkorona elkészítéséhez speciális módszerre van szükségünk: ezt hívják a fogtechnikai laborok CAD/CAM-technológiának.
Mi az a CAD/CAM technológia?
A CAD/CAM valójában egy rövidítés, amely annyit tesz:
Computer Aided Design / Computer Aided Manufacturing, vagyis számítógépes tervezés és számítógépes megvalósítás.
A cirkonkoronát ugyanis nem a hagyományos pótlásokhoz hasonlóan készítik, hanem frézelik, amely tulajdonképpen egy CNC-marási technika a pontosabb és esztétikusabb végeredmény érdekében.
A kézi modellezéssel szemben a cirkonkoronákat egy precíz számítógépes modell tervezi meg a páciensről készített lenyomat alapján, majd az így kapott végső formát a szintén számítógép által irányított frézgép marja ki a cirkontömbből.
A 70-80 mikronpontos hagyományos koronákkal szemben így érhető el a mindössze néhány mikronpontosságot garantáló fogpótlások.
Az automata vezérlésű gyártás igazodik a modern kor elvárásaihoz, valamint sosem látott esztétikumot és hatékonyságot garantál.
A CAD/CAM előnyei:
Tartósabb és pontosabb pótlás készíthető, ezáltal jobb, mint a hagyományos kézi modellezés;
A számítógéppel kiküszöbölhető az emberi tényező (és az abban rejlő hibalehetőségek);
A módszer hatékony, és használatával csökkenthető a gyártási idő is.

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Scroll to Top