A kellemetlen szájszag hátterében

Kevés rosszabb dolgot tudunk elképzelni a kellemetlen szájszagnál: még a legvidámabb beszélgetést is megronthatja, és még egy vonzalmat is tönkretehet, ha megérezzük jelenlétét.
Nem árt tudni, hogy a világ népességének körülbelül fele érintett a problémában, az úgynevezett halitosisban.
De vajon mi okozza? Hányszor kell fogat mosni? Mi segít, ha védekezni akarunk ellen?
A háttérben egy baktérium
A kellemetlen szájszagot gyakran egy szájban található baktérium (és annak sok milliónyi kis társa) okozza, amelynek elég egy rossz fog vagy épp a fogíny megbetegedése, hogy elszaporodjon.
Ez a baktérium megfelelő szájhigiéniával (vagy épp a szükséges fogászati kezelésekkel) kordában tartható, egyszóval nem érdemes pánikolni. Az esetek legnagyobb részében a napi kétszeri fogmosással, a nyelv és a fogközök megtisztításával minimalizálható a probléma forrása.
A nem megfelelő szájhigiénia mellett viszont okozhatja a kellemetlen szájszagot a sok stressz és a szájszárazság is, valamint a szájvíz túlságosan gyakori használata (leginkább az abban lévő alkohol miatt).
Éppen ezért is javallott az alkoholmentes szájvíz (kúraszerű) használata, a stresszoldást pedig nemcsak emiatt, hanem az éjszakai fogcsikorgatás megelőzése érdekében is célszerű megfontolni.
Kiválthatja még a kellemetlen szájszagot a reflux is, de az már sokkal inkább gasztroenterológiai probléma, aminek megszüntetésében belgyógyász szakorvos tud segíteni.
Ritkán, de felelősek lehetnek még bizonyos gyógyszerek (illetve azok mellékhatása), valamint egyes diéták (például az Atkins-diéta).
A fogászati rutinvizsgálat segít
Ha úgy érezzük, hogy kellemetlen a szájszagunk, érdemes megvizsgáltatni magunkat. Ne felejtsük, a rendszeres fogászati rutinvizsgálat kiemelt szerepet kap a megfelelő szájhigiénia fenntartásában.
A fogorvos egyrészt segíthet megtanítani a helyes szájápolás alapjait, másrészt eltávolítja a fogkövet is, ami elszaporodva fogainkon igen kellemetlen szájszagot okozhat.
Ha a halitosis mögött nem fogászati probléma áll, úgy érdemes további vizsgálatokat kérni, és pontosan felderíteni, mi áll a háttérben.

Scroll to Top