+36 20 669 5169 Bejelentkezés

[Páciensek kérdezték:] Biztonságos, ha dentálhigiénikus végzi a fogfehérítést?

Egyre több fogászatnál látjuk, hogy a fogfehérítést (esetenként) dentálhigiénikus végzi el. A páciensek többsége persze ilyenkor megijed, és arra gondol, hogy a beavatkozás így közel sem olyan biztonságos és alapos, mintha fogorvos kezébe adnák.

Ez a cikk azért készült, hogy leszámoljunk ezekkel a félelmekkel, és hogy bemutassuk olvasóinknak a dentálhigiénikusokat. Miért van rájuk szükség, és miért olyan különleges a feladatuk?

Lássuk, rögtön az első kérdéssel:

Mit csinál egy dentálhigiénikus?

A dentálhigiénikus feladata, hogy a fogászati beavatkozások során szájhigiéniás kezeléseket végezzen el: nemcsak segít a pácienseknek megtanítani, hogyan ápolhatják megfelelően fogaikat, de fogkő-eltávolítást (és polírozást), szoftlézeres kezelést és fogfehérítést is végezhet.

A speciális képzésen csak fogászati asszisztens képesítéssel lehet részt venni, és a precíz, féléves tanfolyam során a hallgatók elmélyítik ismereteiket a fogászati egészségnevelés terén is.

A dentálhigiénikusoknak fontos szerep jut a fogászati rendelőkben és a fogászati kezelések során, és ki kell hangsúlyoznunk, hogy képesítésüknek megfelelően bizonyos feladatokat önállóan is elvégezhetnek.

Miért van szükség dentálhigiénikusra?

Azért, mert egyre több a teendő, és bizonyos feladatok elvégzése már nem fér bele a fogorvosok napi rutinjába. A dentálhigiénikusok viszont megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkeznek, hogy kisegítsék a fogorvosokat, és hogy átvegyenek bizonyos feladatokat.

Emiatt fordulhat elő, hogy a páciensek már olyan időpontokban is bejelentkezhetnek fogkő-eltávolításra vagy épp fogfehérítésre, amikor a fogorvos nem érhető el (például nem rendel). Emiatt rövidülnek a várólisták, és nem mellékesen csökkennek az árak.

Nem véletlen, hogy a fogkő-eltávolítás vagy a fogfehérítés ilyen olcsó tudott lenni az elmúlt években, és ennek az az oka, hogy ezeknél a kezeléseknél nem kell kifizetni a fogorvosok (jogosan drágább) munkadíját.  A dentálhigiénikus ugyanis tökéletesen helyettesíteni tudja őket, és ugyanolyan alaposan, precízen képes ellátni a szóban forgó feladatokat.

Éppen ezért nem szabad megijedni, ha a fehérítést vagy a professzionális szájápolást dentálhigiénikus végzi, lévén ez nem jelent kockázatot. Sőt, ezek a szakemberek elképesztő rutinnal rendelkeznek, hiszen ezeket a kezeléseket végzik nap mint nap.

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.