+36 20 669 5169 Bejelentkezés

[Ezt érdemes tudni:] A teljes kivehető fogpótlás legnagyobb előnyei

Hiába mondják egyre többször és egyre több helyen, hogy milyen fontos a megfelelő szájhigiénia, sajnos a magyarok mosolya igencsak hézagos. A statisztika pedig tökéletesen megmutatja, hogy ez nem a jó irány; hogy ezen változtatni kell.

Nézzük a szomorú tényeket! Egy felnőtt magyarnak 35-44 éves kora között átlagosan 16 szuvas, tömött vagy hiányzó foga van, vagyis minden második fogával akadt már gondja. Nem mellékes az sem, hogy ezzel szemben a legtöbben csak évente cserélik a fogkeféjüket (a 2-3 havonta esedékes helyett), és még az alapos fogmosásról sem gondoskodnak.

Rosszul áll a szénánk

A felnőttkori fogvesztés két leggyakoribb oka a

  • fogszuvasodás
  • és a fogágybetegség,

vagyis két olyan szájüregi probléma, amit szinte teljesen megelőzhetnénk a helyes, rendszeres és alapos szájápolással, valamint a gyakori fogászati kontrollal.

A hazánkban rendszeresen végzett felmérések szerint Magyarországon a legmagasabb a szuvas fogak aránya, és a magyar felnőttek 8-10 százaléka teljesen fogatlan. Ráadásul külön aggasztó, hogy a magyarok 13 százalékának a felső állcsontjából hiányzik az összes foga, és hogy a 45-65 évesek körében ez a probléma kétszer gyakoribb, mint az alsó fogatlanság.

Hogy mit mutat még a statisztika?

Azt, hogy a teljes foghiányos állapot a nőknél 2-szer gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál, de ez nem jelenti azt, hogy a férfiak ne volnának ugyanakkor gondban. Ha ugyanis minden fogunk kiesik, onnantól kezdve drasztikusan csökken a megoldási lehetőségek száma; mindegy, hogy az illető nő vagy férfi.

Mit kell tudni a kivehető fogpótlásról?

Kivehető fogpótlásnak nevezzük azt a fogművet, amelyet a páciens nemcsak magától tud eltávolítani, de azt orvosi segítség nélkül is vissza tudja helyezni. A jól elkészített protézis egyik legfontosabb jellemzője az, hogy pontosan és precízen illeszkedik az állcsontra, és ha megfelelően készítik el, akkor nem kell félni attól, hogy mozogni fog, vagy hogy kiesik a helyéről. Sem mosolygáskor, sem étkezéskor, sem beszélgetéskor…

A kivehető fogsoroknak két fajtája van:

  • a részleges (például az elveszített őrlőfogak pótlására)
  • és a teljes (amikor a páciens minden foga hiányzik)

A teljes fogatlanságot megszüntető teljes kivehető protézis akkor javasolt megoldás, ha a páciensnek nem ültethető be implantátum; például nem elég jó minőségű a csontállománya, vagy túl drágába kerül a kezelés.

Mi a baj a fogsorral?

Semmi, és érdemes leszámolni az egyik leggyakoribb kifogással (talán mondhatjuk tévhitnek is). A fogsor egy aduász, hiszen mindenkinél megvalósítható, és rendkívül fontos segítség azoknak, akiknek más fogpótlást nem adhatunk. A helyzet persze nem ennyire ideális a hétköznapokban, hiszen sok páciens szenved billegő, mozgó protézisek miatt.

Hogy miért van ez?

Nos, a kutatások rávilágítottak, hogy a teljes fogpótlások nagyobb része cserére szorulna (nagyrészt a természetes elhasználódás, másrészt az állcsont változása miatt), de erre csak kevés páciens ügyel, és még kevesebb gondoskodik erről a bizonyos cseréről.

Márpedig a fogpótlásokkal leginkább akkor van baj, amikor azok egy idő után elveszítik kompatibilitásukat az állcsonttal. Az állcsont ugyanis a fogsor viselése miatt folyamatosan változik, a csontállomány szép lassan lebomlik, és a korábbi állapothoz igazított fogsor már nem fog pontosan illeszkedni. Ilyenkor fordul elő, hogy a protézis viselése kényelmetlen és zavaró, és hogy a megoldás nem tudja betölteni a funkcióját.

FONTOS: egy megfelelően elkészített, a páciensről vett lenyomat alapján legyártott fogsor viselése nem szabad, hogy gondot okozzon.

A fogsor előnyei:

  1. Mindenkinél megvalósítható megoldás, hiszen nincsenek olyan szigorú előfeltételei, mint például a fogbeültetésnek. Az implantátumok megjelenése előtt ráadásul ez volt az egyetlen választható megoldás azoknak, akiknek mindegyik foga hiányzott, tehát egy több száz éve hatékonyan működő fogműről beszélünk.
  2. Viselése és tisztítása egyszerű.
  3. Olcsó, hiszen nagyságrendekkel kevesebbe kerül, mint ha fogbeültetést választana a páciens.
  4. Viszonylag gyorsan elkészül: 5-8 napra van szükség hozzá, és nem kell várni a gyógyulási időre, szemben az implantátumokkal.
  5. Nemcsak olcsó, de az egyik legjobb megoldás, ha az ár/érték arányt nézzük.
Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.