+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Miért gyógyulnak gyorsabban a szájüregi sebek?

Egyáltalán: gyorsan gyógyulnak? És ha igen, miért? Ássunk ennek az érdekességnek a mélyére, mert izgalmas dolgokat találunk ott.

A sebét türelmetlenül figyelő páciensnek persze nincs olyan, hogy „gyors”, de azt talán sokan észrevették már, hogy egy szájüregben található sérülés (legyen az vágás vagy gyulladás) hamar begyógyul. Hamarabb, mint testünk más pontján egy hasonló jellegű probléma.

Hogy mi ennek az oka? A szupersebes szájüregi gyógyulásra 3 okot biztosan találunk:

A tények, amiket eddig is tudtunk

  1. A nyálkahártya nemcsak, hogy gyorsabban javul, mint más szövetek, de az teljes értékű, vagyis úgynevezett regenerációs szövettel gyógyul, tehát nem marad hegesedés a sérülés helyén. Nyálkahártyánk felépítése ugyanis egyszerűbb, mint más szöveteké.
  2. Állandó és bőséges vérellátás: a nyálkahártya nemcsak egyszerű felépítéssel rendelkezik, de rendszeres utánpótlást kap vérből. A vér pedig oxigént és tápanyagokat szállít ide, segítve a gyógyulási folyamatokat.
  3. Régebbi kutatások pedig azt is bebizonyították, így ma már köztudott, hogy a nyálnak is jótékony hatása van a sebgyógyulásra nézve. És ezen a ponton indultak el a University of Chile kutatói, hogy utánanézzenek, mi is lehet ennek az oka.

A legfontosabb szempont

A FASEB Journalban megjelent kutatás szerint a gyorsabb sebgyógyulásért leginkább a nyálban található histatin-1 peptid a felelős. A peptidek fehérje-hidrolizátumok, amelyek felelnek az izom- és sejtfelépítésért, az izom- és sejtnövekedéstért, valamint a test sejtjeinek megújulásáért.

A chilei egyetem munkatársai megfigyelték, hogy a histatin-1 elősegíti a véredényképződést, valamint a sejttapadást és a sejtvándorlást. A felfedezésnek köszönhetően akár azon is elgondolkodhatunk, hogy szervezetünk más pontján miképp növelhetjük a sebgyógyulás hatékonyságát és sebességét (a most megszerzett ismeretek tükrében).

Ha tehát feltennénk magunknak a kérdést, hogy miért gyógyul gyorsabban és eredményesebben egy szájüregi seb, akkor mostantól a választ is tudjuk. Érdemes tehát a lehető legjobb állapotban tartani ezt a területet, és célszerű odafigyelni szájüregünk egészségére és egyensúlyára.

Hogy miképp? Egyszerű: rendszeres és megfelelő szájápolással, fogászati kontrollal és helyes étkezéssel.

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.